DISTRIBUIȚI
Europa Libera

Lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) din Republica Moldova, Maia Sandu, împreună cu liderul Platformei Demnitate şi Adevăr (DA), Andrei Năstase, câştigător al scrutinului local de la Chişinău, invalidat însă de justiţie, au înaintat miercuri guvernului trei revendicări şi au anunţat că vor organiza proteste în fiecare săptămână, relatează Unimedia, conform agerpres.

Ei cer validarea alegerilor locale anticipate, anularea sistemului mixt de vot şi demisia şi urmărirea penală a judecătorilor care au invalidat scrutinul.


Citește și : Siria: Cel puţin 15 persoane au fost ucise în două explozii în enclava Afrin (OSDO)

Liderii celor două partide au mai anunţat că vor organiza proteste în fiecare săptămână, un protest masiv fiind programat pentru duminică la ora 14:00. „Venim masiv, ca niciodată”, a spus Andrei Năstase, lansând un apel de mobilizare masivă la nivel naţional. El a mai declarat că va reclama statul Republica Moldova la CEDO.

De asemenea, Maia Sandu şi Andrei Năstase au cerut postului naţional de televiune TVM timp de emisie pentru a reflecta protestul de duminică.

Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova a confirmat luni deciziile instanţelor anterioare prin care au fost invalidate alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău.

Citește și : Putin speră că vizita lui Bolton va fi ‘primul pas’ către îmbunătăţirea relaţiilor între SUA şi Rusia

După anunţul Curţii Supreme, Andrei Năstase, lider al opoziţiei proeuropene şi câştigător al scrutinului, a îndemnat protestatarii să continue manifestaţiile împotriva acestei hotărâri pe care o consideră politică şi ilegală.