DISTRIBUIȚI
Moldova24

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis marţi că preşedintele Igor Dodon este obligat să accepte propunerea premierului pentru un post de ministru, în caz contrar preşedintele putând fi suspendat, acesta din urmă acuzându-i pe judecătorii Curţii de ‘uzurpare a puterii de stat’, relatează presa locală. 

Decizia Curţii se referă la cazul disputei dintre Igor Dodon şi premierul Pavel Filip privind numirea noului ministru al apărării. Premierul l-a propus de două ori pe Eugen Sturza pentru acest post, dar preşedintele a refuzat de fiecare dată, astfel că şeful executivului a sesizat Curtea Constituţională.


Aceasta a apreciat marţi că şeful statului nu are drept de veto în numirea unui ministru. ‘Puterea reală de decizie în ceea ce priveşte revocarea sau numirea unui membru al Guvernului aparţine exclusiv prim-ministrului. Doar primul ministru poate avea o iniţiativă în acest sens şi, deşi Constituţia vorbeşte despre propunerea de revocare sau de numire adresată şefului statului, acesta din urmă nu o poate refuza. În consecinţă, decretul preşedintelui de numire sau de revocare a unui membru al Guvernului propus a doua oară, este un act formal care autentifică voinţa primului ministru de a face modificări în componenţa echipei guvernamentale’, se arată în decizia Curţii, consemnată de independent.md.

De asemenea, Curtea Constituţională consideră ‘refuzul presedintelui de a-şi executa obligaţiile constituţionale’ drept o ‘imposibilitate temporara de a-şi exercita atribuţiile în cauză’, fapt ce justifică, potrivit Curţii Constituţionale, ‘instituirea interimatului funcţiei care se asigură, în ordine, de preşedintele Parlamentului sau de primul ministru pentru exercitarea acestor obligaţii constituţionale a presedintelui’.

În replică, Idor Dodon a calificat această decizie drept ‘uzurpare a puterii de stat’ şi i-a ameninţat pe judecătorii Curţii că se vor lua măsuri împotriva lor după viitoarele alegeri legislative. ‘O să răspundeţi pentru asta. Vine timpul. Fiecare acţiune şi decizie a dvs. va fi examinată imediat după următoarele alegeri parlamentare. Va fi altă componenţă a Curţii Constituţionale. Şi pentru fiecare decizie, fiecare din dvs. veţi răspunde’, a declarat Igor Dodon, citat de timpul.md