DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: A Gazprom technician inspects a pressure gauge at the gas export monopoly's Sudzha compressor station, January 14, 2009. REUTERS/Denis Sinyakov (RUSSIA)/File Photo

Republica Cehă şi-a redus cu 95% dependenţa de gazele ruseşti în ultimele opt luni, datorită importurilor din Norvegia şi a celor de gaze naturale lichefiate din Ţările de Jos, a anunţat, miercuri, presa locală, care îl citează pe premierul Petr Fiala, scrie agenţia EFE, potrivit agerpres.  

„Depindeam în proporţie de 100% de gazele ruseşti şi astăzi situaţia este complet diferită”, a spus, marţi, şeful Guvernului.


Citește și : Germania îşi înzestrează armata cu opt sisteme de apărare aeriană IRIS-T

Fiala a subliniat că dependenţa de gazele ruseşti a scăzut de la 97% la 4% în ultimele 8 luni.

Cehia şi-a redus cu 19% consumul de gaze, anul trecut, datorită şi climei temperate, ceea ce a diminuat presiunea asupra preţurilor.

Acest consum mai mic a făcut şi ca rezervele de gaze să ajungă în prezent la circa 74%, nivelul cel mai ridicat din ultimii ani în această perioadă a anului.

În plus, Cehia are rezervată în terminalele de gaze naturale lichefiate olandeze o cantitate de gaze echivalentă cu 40% din consumul anual.

Praga şi-a propus să reducă total dependenţa de gazele ruseşti şi, de asemenea, intenţionează să renunţe şi la achiziţiile de petrol din această ţară, care în prezent reprezintă 50% din importurile acestui tip de combustibil.

Citește și : Ruşii îi acuză pe americani că au distrus baza legală a tratatului Noul START