DISTRIBUIȚI
Aktuálně

Cehia, Ungaria şi România au blocat recent adoptarea unei declaraţii europene critice faţă de mutarea ambasadei americane la Ierusalim, a afirmat sâmbătă preşedinţia cehă, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Republica Cehă a protestat faţă de proiectul acestei declaraţii”, a declarat Jiri Ovcacek, purtătorul de cuvânt al preşedintelui ceh Milos Zeman.


Citește și : Ungaria: Tamas Sneider- noul lider al partidului de extremă-dreapta Jobbik

„Apreciem că Ungaria şi România au adoptat aceeaşi poziţie de principiu”, a mai afirmat el.

Statele Unite urmează să-şi inaugureze luni ambasada la Ierusalim, oraş pe care preşedintele american, Donald Trump, l-a recunoscut unilateral drept capitală a Israelului, în pofida criticilor din partea comunităţii internaţionale şi a palestinienilor.

Cunoscut pentru opiniile sale pro-ruse, pro-chineze şi anti-musulmane, Milos Zeman este, de asemenea, partizanul instalării amabasadei cehe la Ierusalim.

„Israelul şi Statele Unite sunt aliaţi-cheie ai Republicii Cehe”, a subliniat Jiri Ovcacek.

„În urmă cu 70 de ani, Cehoslovacia a ajutat Israelul în lupta sa pentru independenţă, iar acum 100 de ani, Statele Unite au ajutat Cehoslovacia să apară” ca stat, a ţinut să adauge purtătorul de cuvânt.

Citește și : Mariano Rajoy- „Catalonia are nevoie de un guvern acum”

Recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului şi transferul ambasadei aflate până în prezent la Tel Aviv au fost anunţate de Donald Trump la 6 decembrie, conform unei promisiuni de campanie, dar încălcând decenii de consens internaţional.