DISTRIBUIȚI
BT TV

Republica Belarus a fost exclusă de la ediţia din acest an a concursului Eurovision, programată în luna mai, după ce a eşuat pentru a doua oară în tentativa sa de a propune un cântec care să respecte dimensiunea non-politică a acestei competiţii muzicale, informează DPA, potrivit agerpres.  

European Broadcasting Union (EBU), care organizează concursul Eurovision, a precizat vineri că ambele cântece propuse de grupul Galasy ZMesta „au încălcat regulamentele competiţiei care se asigură că acest concurs nu este manipulat sau discreditat”.


Citește și : Carantină OBLIGATORIE la hotel pentru toţi cei care ajung în Irlanda din ‘ţările roşii’

Reprezentanţii EBU afirmă că televiziunea de stat din Belarus a depăşit de acum data limită la care putea să transmită o propunere care să respecte regulamentul concursului şi că, din acest motiv, această ţară nu va mai putea să participe la ediţia din 2021 a competiţiei muzicale.

Primul cântec propus de trupa Galasy ZMesta, „Ja nauchu tebja” („Te voi învăţa”), a fost respins în urma unor plângeri potrivit cărora versurile sale ironizau protestele în masă organizate împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, care ocupă această funcţie din 1994.

Un nou cântec a fost propus de aceeaşi trupă după acele critici, însă şi cel de-al doilea single a fost respins de reprezentanţii EBU.

Ediţia din 2021 a concursului Eurovision va avea loc în oraşul olandez Rotterdam în perioada 18-22 mai.

Citește și : O singură doză din vaccinul Pfizer oferă un răspuns imun puternic împotriva COVID-19