DISTRIBUIȚI
TASS via Getty Images

Este improbabil ca preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko să rămână la putere multă vreme dacă va continua să-şi reprime oponenţii, a declarat joi ambasadorul american la Minsk, relatează Reuters, potrivit agerpres.

De asemenea, diplomata Julie Fisher a afirmat că Washingtonul este preocupat că Belarus a devenit mai dependent de Moscova după ce protestele în masă au început în luna august, în contextul în care Lukaşenko urmează să aibă convorbiri la Moscova cu omologul său Vladimir Putin.


Citește și : Condiţiile de detenţie ale lui Navalnîi respectă standardele internaţionale

Rusia l-a sprijinit pe Lukaşenko după ce demonstranţii au ieşit în stradă când el a fost declarat câştigător al scrutinului prezidenţial de la 9 august, despre care oponenţii săi politici susţin că a fost fraudat.

Mii de persoane au fost reţinute şi cele mai multe personalităţi ale opoziţiei au plecat în exil sau au fost încarcerate înainte ca protestele să scadă în amploare.

Julie Fisher a afirmat că este improbabil ca preşedinţia lui Lukaşenko să dureze dacă el nu discută cu poporul belarus.

„Pare greu de imaginat că acest lucru poate continua în viitorul apropiat”, a declarat ea pentru Reuters în cadrul unui vizite în Lituania pentru a se întâlni cu activişti pentru democraţie din Belarus. „Dinamica protestelor a schimbat credibilitatea regimului în Belarus. Nu cred că vreun guvern care îşi sfidează poporul, care ignoră atât de flagrant voinţa poporului, este sustenabil”, a adăugat ea.

Moscova percepe Belarus, o fostă republică sovietică, ca pe o zonă-tampon în faţa UE şi NATO.

„Ceea ce observăm este că această atitudine continuă să se îndepărteze de suveranitatea şi independenţa Belarus, iar acest lucru este ceva care preocupă SUA”, a spus Fisher.

Citește și : În ciuda pandemiei, Brit Awards 2021 se va ţine cu public

Washingtonul a numit-o pe Julie Fisher ambasadoare în Belarus în decembrie, un post vacant din 2008, dar ea nu şi-a prezentat încă documentele oficiale la Minsk.

„Credem că există o imensă oportunitate economică în Belarus pentru Vest. Dar în actualele condiţii este foarte dificil să îţi imaginezi cum se poate merge mai departe”, a mai afirmat ea.