DISTRIBUIȚI
CCMA

Reprezentantul statului în Catalonia a denunţat duminică atitudinea poliţiei regionale catalane, care nu a intervenit pentru a închide secţiile de votare folosite în organizarea unui referendum ilegal, relatează AFP.

„Poliţiştii catalani au primit ordinul să împiedice desfăşurarea referendumului ilegal şi ar fi trebuit să evite deschiderea centrelor, dar, din păcate, nu acesta a fost cazul”, a declarat prefectul Enric Millo, denunţând o „iresponsabilitate imensă” a liderilor catalani.


„Linia politică a depăşit linia profesională punând în pericol într-un mod iresponsabil prestigiul unei forţe de poliţie”, a spus el, explicând intervenţia poliţiei (naţionale n.r.) şi a gărzii civile, trimise ca întăriri în Catalonia.

„Poliţia şi garda civilă au fost nevoite să acţioneze”, a explicat el, precizând că această acţiune nu vizează „persoane”, ci „material electoral”.

Prefectul s-a exprimat în timp ce forţele de ordine începuseră deja să intervină în mai multe secţii de votare.

Prefectul a subliniat de asemenea că separatiştii au schimbat regulile jocului în ultimul moment, acceptând votul fără plicuri, fără a garanta confidenţialitatea, doar pentru umplerea urnelor.