DISTRIBUIȚI

Reprezentanţii statelor membre ale Uniunii Europene, cu excepţia Regatului Unit, au început miercuri pregătirile pentru perioada de tranziţie în relaţiile cu Londra după Brexit, informează Reuters, potrivit agerpres.

Pe tot parcursul lunii noiembrie, în UE-27 vor avea loc consultări în vederea stabilirii liniilor directoare care vor fi adoptate la summitul UE din decembrie.


Săptămâna trecută, Consiliul European a decis că nu s-au înregistrat suficiente progrese în negocierile pentru retragerea Regatului Unit din UE, care va avea loc pe 29 martie 2019. Cu toate acestea, şefii de stat şi de guvern din cele 27 de ţări care vor forma Uniunea după Brexit au decis să dea undă verde pregătirilor pentru dialogul privind tranziţia, astfel încât acesta să poată începe, eventual, în paralel cu tratativele pentru Brexit, în caz că se va lua o decizie în acest sens în decembrie.

Citeşte şi: ‘Kim Jong Un’ A VIZITAT New York-ul şi a intrat în Trump Tower, unde a vrut să-l vadă pe preşedintele american

Un oficial european implicat în proces a declarat că în afara întâlnirilor între reprezentanţii UE-27, este posibil ca subiectul celor două negocieri simultane să fie inclus şi pe agenda unei reuniuni ministeriale din 20 noiembrie.

Regatul Unit doreşte să obţină până la sfârşitul lunii martie 2018 un acord-cadru cu Uniunea Europeană privind tranziţia, a afirmat joi ministrul britanic pentru Brexit, David Davis. Atât la Bruxelles, cât şi la Londra se estimează că acordurile temporare post-Brexit vor fi în vigoare aproximativ doi ani. Negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, a explicat într-un interviu apărut marţi în cotidianul belgian L’Echo că pe perioada respectivă Regatul Unit ar urma să se supună în continuare legislaţiei şi instanţelor Uniunii, dar fără a mai participa la deciziile privind legile europene noi.