DISTRIBUIȚI
View of Iraq on the map.

Ministerul irakian de Externe i-a convocat luni pe trimişii diplomatici ai Franţei, Marii Britanii, Canadei şi Germaniei pentru a protesta împotriva unei declaraţii comune emise de ambasadele lor pe tema protestelor din ţară, relatează DPA, potrivit agerpres.

Ministerul a precizat într-un comunicat că subsecretarul Abdul Karim Hashim s-a întâlnit cu trimişii acestor ţări şi a exprimat respingerea de către MAE irakian a declaraţiei comune, calificată drept „un amestec în afacerile interne ale Irakului şi o încălcare a Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice”.


Citește și : Zarif: Iranul este pregătit pentru un ‘schimb total de prizonieri’ cu SUA

Oficialul le-a spus diplomaţilor că protestele de la Bagdad şi din alte provincii sunt un „rezultat natural al statului democratic în care trăiesc irakienii”.

Guvernul irakian a lansat investigaţii transparente asupra actelor violente şi a luat măsuri pentru a-i aduce pe cei vinovaţi în faţa justiţiei, a adăugat el. „Nimeni nu are dreptul de a se amesteca în afacerile Irakului şi a-şi impune tutela asupra sa”, a mai afirmat oficialul citat.

Sute de oameni, în principal protestatari, au fost ucişi în demonstraţiile care au zguduit Bagdadul şi alte părţi ale ţării de la începutul lui octombrie.

Vineri, persoane necunoscute au tras din maşini asupra protestatarilor din piaţa Al-Khilani din centrul Bagdadului, ucigând zeci dintre ei, într-unul dintre cele mai sângeroase atacuri de la începutul protestelor antiguvernamentale.

Citește și : Haos total în Franța într-o nouă zi de grevă împotriva reformei sistemului de pensii

Protestatarii cer o revizuire a sistemului politic al ţării care a fost introdus de la invadarea Irakului de către o coaliţie condusă de SUA în 2003, notează DPA.