DISTRIBUIȚI
Reuters

Reprezentanţi ai serviciilor de securitate din 30 de state membre ale Uniunii Europene, NATO, între care Statele Unite, Germania, Japonia şi Australia, au convenit vineri, la Praga, un set de recomandări pentru viitoarele reţele 5G, exprimând îngrijorări legate de echipamente furnizate de producători care ar putea fi influenţaţi de autorităţi de stat, transmite Reuters, potrivit News.ro .

Nu au fost menţionate nume de furnizori, dar Statele Unite exercită presiuni asupra aliaţilor lor pentru a limita rolul producătorilor chinezi de echipamente de telecomunicaţii, cum este Huawei Technologies, din cauza îngrijorărilor că produsele acestuia ar putea fi utilizate de Beijing pentru spionaj. Huawei neagă acest lucru.


Citește și : La un pas de tragedie – Un Boeing 737 a ratat aterizarea şi a aterizat într-un râu în Florida. 21 de persoane, rănite (VIDEO)

”Riscul general al influenţei unui stat terţ asupra unui furnizor trebuie luat în considerare”, au afirmat participanţii la conferinţă din capitala Cehiei, într-o declaraţie fără caracter angajant publicată în ultima zi a reuniunii de două zile.

Participanţii s-au reunit pentru a stabili un set de practici care ar putea forma o abordare coordonată pentru măsurile de politică şi securitate.

Surse diplomatice au spus că ţările participante nu au fost pregătite să semneze documente la Praga pentru că nu au finalizat discuţiile la nivel naţional, dar au cerut participanţilor să profite de interesul din această perioadă pentru această problemă şi să facă progrese.

”Ar fi păcat ca acest eveniment să devină unul singular”, a declarat ambasadorul Japoniei pentru politici cibernetice, Masato Ohtaka.

La eveniment nu au fost invitaţi reprezentanţi ai Chinei sau ai Huawei, dar participanţii au spus că nu a fost menţionate explicit o ţară sau o companie.

Îngrijorările unor state occidentale legate de Huawei sunt provocate de legea chineză referitoare la spionaj, care stipulează că organizaţiile şi cetăţenii chinei trebuie, conform legii, să susţină, să coopereze şi să colaboreze în activităţile naţionale de spionaj.

Membrii UE au termen până la sfârşitul lunii iunie să analizeze riscurile de securitate cibernetică ale reţelelor 5G, iar până la 1 octoimbrie să aibă loc o evaluare la nivelul Uniunii. Ulterior, statele UE vor putea conveni până la sfârşitul acestui an măsuri pentru atenuarea riscurilor.

Huawei a anunţat că este dispusă să colaboreze cu autorităţile de reglementare şi alte autorităţi pentru crearea unor reguli eficiente.

Citește și : Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune spre Marea Japoniei

Documentul final al reuniunii se referă la impactul 5G asupra politicilor, tehnologiei, economiei şi securităţii şi include recomandări referitoare la modul în care pot fi atenuate posibilele riscuri.

”Toţi cei interesaţi, inclusiv din industrie, trebuie să colaboreze pentru a promova securitatea şi siguranţa reţelelor naţionale de importanţă majoră, a sistemelor şi a dispozitivelor conectate”, potrivit documentului.

Problema securităţii este esenţială din cauza rolului major al tehnologiei 5G pentru produsele conectate la internet, de la automobile autonome şi oraşe inteligente la realitatea augmentată şi inteligenţa artificială. Dacă tehnologia este vulnerabilă, poate permite hackerilor să exploateze astfel de produse pentru a spiona sau pentru a le perturba activitatea.

În Europa, unde Austria, Belgia, Cehia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Olanda, Lituania şi Portugalia se pregătesc pentru licitarea de licenţe 5G în acest an, au loc discuţii intense despre tehnologia Huawei de generaţie viitoare.