DISTRIBUIȚI
REUTERS

Reprezentanţi ai extremei drepte au susţinut discursuri la cele 90 de demonstraţii de protest din acest an faţă de măsurile impuse de autorităţile germane pentru combaterea coronavirusului, a anunţat duminică agenţia de securitate internă a Germaniei, transmite dpa, potrivit agerpres.

În ultimele luni, în Germania au avut loc demonstraţii şi mitinguri majore împotriva restricţiilor introduse de autorităţi pentru a preveni răspândirea COVID-19.


Citește și : India a raportat un nou record global de infectări zilnice – peste 90.000 de cazuri de COVID-19

La sfârşitul lunii august, zeci de mii de oameni s-au adunat în Berlin pentru a protesta împotriva măsurilor sanitare, a ceea ce ei au numit „dictatura coronavirusului” şi „nebunia corona”.

Printre ei erau şi grupuri autointitulate Reichsbuerger (cetăţeni ai Reich-ului), care neagă legitimitatea statului modern german, dar şi facţiuni neonaziste şi extremişti de dreapta. Şi membri ai Alternativei pentru Germania (AfD, de extremă dreapta) au fost văzuţi la mitinguri şi proteste.

Deşi ziarele au acordat atenţie îndeosebi mitingurilor de proporţii de la Berlin, la nivel regional, landul estic Saxonia Anhalt a fost teritoriul în care s-au produs cei mai mulţi vorbitori de extrema dreaptă, potrivit agenţiei de securitate citată. Mai bine de o treime dintre proteste au fost conduse sau dominate de extremişti de dreapta, între 25 aprilie şi 10 august.

Citește și : Ministrul rus al energiei anticipează o redresare modestă a prețului petrolului în 2021

Proteste similare cu participarea extremiştilor de dreapta au avut loc şi la Essen şi la Dusseldorf, în iulie. Adesea, astfel de proteste nu erau înregistrate de organizatori, ci de persoane particulare, a atras atenţia agenţia de securitate.

Pe de altă parte, AFP relatează că pentru a treia noapte consecutiv au continuat manifestaţiile violente ale extremei stângi la Leipzig împotriva creşterii preţurilor la locuinţe. Manifestanţii au aruncat cu pietre şi au dat foc la maşini, doi poliţişti au fost uşor răniţi şi circa 15 persoane au fost arestate în urma acestor incidente în care au fost implicaţi câteva sute de protestatari, potrivit forţelor de ordine. În total, nouă poliţişti au fost răniţi în trei nopţi de violenţe, după proteste similare care au avut loc în nopţile de joi spre vineri şi de vineri spre sâmbătă.