DISTRIBUIȚI
livemint.com

Represiunea manifestaţiei din Piaţa Tiananmen la Beijing în 1989 a fost o decizie „corectă”, a declarat duminică ministrul chinez al apărării, citând „stabilitatea” ţării de atunci, informează Reuters şi France Presse, potrivit agerpres.

„Acest incident a fost o turbulenţă politică şi guvernul central a luat măsuri pentru a opri această turbulenţă, ceea ce a fost o politică corectă” care a trebuit adoptată, a declarat generalul Wei Fenghe în timpul unui discurs la forumul de securitate Shangri-La Dialogue (SLD) la Singapore.


Citește și : Cel mai înalt vulcan activ din Europa s-a trezit! Vulcanul Etna a erupt

Este rar ca oficiali ai guvernului chinez să recunoască evenimentele din 4 iunie 1989, în timp ce referirile la ele sunt puternic
cenzurate în China, notează Reuters.

„Toţi sunt preocupaţi de Tiananmen după 30 de ani”, a mai spus Wei în discursul său în faţa miniştrilor apărării, militarilor de rang înalt şi experţilor.

„Aceşti 30 de ani au dovedit că China a trecut prin schimbări majore”, a subliniat el, adăugând că datorită acţiunii guvernului „China se bucură de stabilitate şi dezvoltare”.

Marţi se împlinesc 30 de ani de la aceste proteste, în care trupele chineze au deschis focul pentru a pune capăt turbulenţelor conduse de studenţi. Grupuri pentru apărarea drepturilor omului şi martori afirmă că sute sau chiar mii ar fi putut fi ucişi. China nu a prezentat niciodată un bilanţ final al morţilor.

La acea vreme, China a acuzat contrarevoluţionari pentru proteste încercând să răstoarne partidul.

Evenimentul nu va fi comemorat oficial de Partidul Comunist la putere sau de către guvern.

Citește și : Rohani: Iranul va negocia cu SUA numai în ‘respect’ reciproc şi în cadrul dreptului internaţional