DISTRIBUIȚI
Toronto Star

Reporters sans frontières (RSF) îşi exprimă îngrijorarea faţă de o ”otrăvire a atmosferei” presei în Catalonia, în plină criză între Guvernul regional separatist şi puterea centrală, relatează AFP.

Într-un raport publicat joi, ONG-ul care apără jusrnalişti apreciază că ”provocările constante pe care şi le lansează reciproc guvernele central şi catalan nu au făcut decât să agraveze o atmosferă deja foarte degradată a libertăţii informaţiei în Catalonia”.


RSF denunţă atât ”linşaje pe reţele de socializare, aparent încurajate şi/sau secondate în cercurile puterii în Catalonia”, cât şi ”utilizarea procedurii judiciare cu scopul intimidării presei catalane cu o linie editorială independentistă”.

”Semnalarea şi hărţuirea pe reţele de socializare afectează toate tendinţele, ideologiile şi partidele politice, însă Reporters sans frontières le consideră cele mai grave pe cele care vin din sferele apropiate puterii în Catalonia, deoarece impactul este mare în privinţa autocenzurii şi intimidării”, scrie ONG-ul.

Jurnaliştii catalani care lucrează pentru publicaţii neseparatiste sunt ”cei care sunt vizaţi de furia «ciberhuliganismului» independentist pe reţele de socializare şi de presiuni politice şi instituţionale, adaugă RSF, care citează mărturii în sprijinul acestor acuzaţii.

În timpul manifestaţiilor în favoarea referendumului de la sfârşitul lui septembrie, manifestanţi au scandat împotriva jurnaliştilor ”presa spaniolă, manipulatoare”, le-au smuls microfoanele sau le-au blocat camerele, se arată în raport.

RSF afirmă de asemnea că unii corespondenţi ai presei străine la Barcelona, Madrid sau Bruxelles sunt deosebit de scrutaţi de liderii separatişti şi de însărcinaţii lor cu presa.

”Senzaţia că, orice ar scrie, informaţiile lor sunt observate cu lupa (…) este cvasi-generală în rândul corespondenţilor”, se arată în raport.

RSF îşi exprimă totodată îngrijorarea faţă de acţiuni întreprinse de instituţii spaniole împotriva organizării referendumului, care afectează jurnalişti din presa catalană cu o linie editorială favorabilă independenţei.

La 15 septembrie, agenţi din cadrul Gărzii Naţionale au descins în sedii ale presei catalane cu scopul de a le înmâna o interdicţie judiciară de a difuza publicitate în favoarea referendumului.

RSF denunţă în acest e acţiuni o ”intimidare”,