DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, a declarat, sâmbătă seară, că Guvernul spaniol s-a proclamat în mod ilegal reprezentant al catalanilor, apreciind că premierul Mariano Rajoy a dat o „lovitură” instituţiilor catalane.

Puigdemont a anunţat că va cere reunirea Parlamentului pentru a dezbate  „intenţia” Guvernului de a „lichida” Executivul din Catalonia şi va acţiona în consecinţă.


Carles Puigdemont a afirmat că toate propunerile de dialog către Guvernul central au avut acelaşi răspuns: „tăcere şi represiune”.

„Ceea ce catalanii au decis la urne, Guvernul a anulat în birouri. Este cel mai urât atac de după perioada dictatorului Francisco Franco. Guvernul spaniol s-a proclamat în formă ilegitimă ca reprezentant al catalanilor. Guvernul central, cu sprijinul PSOE şi Partidul Ciudadanos ( liberal, de centru-dreapta), a dat o lovitură instituţiilor catalane”, a spus Puigdemont.

Liderul catalan a afirmat că atacul Guvernului se situează în „afara statului de drept”.

„Ce avem am câştigat mereu cu puterea oamenilor şi a democraţiei”, a afirmat Puigdemont.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat, sâmbătă, că Guvernul de la Madrid îşi va impune controlul direct asupra Cataloniei, prin aplicarea articolului 155 din Constituţie.

Rajoy a spus că aplicarea articolului 155 are patru obiective: garantarea legalităţii, revenirea la normalitate, revenirea economică şi desfăşurarea de alegeri în situaţie de normalitate.

El ar vrea desfăşurarea cât mai rapidă de alegeri, în următoarele şase luni.

Măsurile cerute de Rajoy trebuie puse în aplicare de Senatul spaniol, votul fiind programat la 27 octombrie.