DISTRIBUIȚI

Iranul a respins sâmbătă acuzaţiile de antisemitism aduse de vicepreşedintele SUA Mike Pence, precizând că respectă iudaismul, dar se opune Israelului, pe care l-a descris ca fiind „o maşină de ucis palestinieni”, scrie Reuters, scrie Agerpres.

Pence a acuzat Iranul de antisemitism vineri după ce a vizitat lagărul de concentrare de la Auschwitz în Polonia, menţinându-şi astfel retorica dură la o zi după ce a criticat puterile europene pentru că au încercat să submineze sancţiunile SUA împotriva Iranului.


Citește și : Zidurile universității din Sankt Petersburg s-au prăbușit peste oameni – mai multe persoane dispărute (VIDEO)

„Istoricul de coexistenţă culturală şi respect pentru religiile divine, mai ales iudaism, este consemnat în documente istorice de încredere ale mai multor naţiuni”, a declarat Bahram Qasemi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului.

„Principiul care este la baza politicii noastre externe este agresivitatea şi natura de stat ocupant al regimului sionist (Israel) … care este o maşină de ucis palestinieni”, a afirmat Qasemi, conform site-ului ministerului.

Vorbind pentru Der Spiegel, ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a descris acuzaţiile lui Pence ca fiind „ridicole”, adăugând: „Iranul a susţinut mereu evreii. Suntem doar împotriva sioniştilor. Holocaustul a fost un dezastru”.

Comunitatea evreiască din Iran s-a micşorat considerabil până la 10.000-20.000 de la 85.000 în 1979, însă rămâne cea mai mare din Orientul Mijlociu, în afara Israelului.

Un comandant al Gărzilor Revoluţionare ale Iranului a ameninţat în ianuarie Israelul declarând că îl va distruge dacă va ataca Iranul, conform presei de stat.

Citește și : Opoziţia venezueleană acuză Poliţia că a percheziţionat ilegal sediul unui ONG care susţine ajutoarele umanitare

Statele Unite doresc izolarea Teheranului şi au reimpus sancţiuni economice în 2018 după ce s-au retras dintr-un acord nuclear semnat cu Iranul în 2015 alături de alte puteri europene care avea ca scop limitarea capacităţilor nucleare ale Teheranului.

Uniunea Europeană încearcă să menţină acordul însă şi a dezvoltat un mecanism pentru a evita sancţiunile SUA şi a continua comerţul cu Iranul, fiind astfel criticată aspru de Mike Pence joi.