DISTRIBUIȚI
ap

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat vineri Europa şi SUA că „intervin” în afacerile interne ale Turciei, după comentariile lor privind alegerile municipale de duminică, în urma cărora partidul său este în pericol să piardă primăriile din Istanbul şi Ankara, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„America şi Europa, care intervin în afacerile noastre interne, ar trebui să rămână la locul lor”, a declarat Erdogan, care a vorbit în public pentru prima dată de duminică seară.


Citește și : Heiko Maas: Londra mai are încă multe puncte de „clarificat” după cererea sa de amânare a Brexitului

Deşi Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al lui Erdogan a câştigat scrutinul la scară naţională, potrivit rezultatelor provizorii el a pierdut Ankara şi Istanbul, cele mai importante oraşe ale ţării, controlate de islamişti de 25 de ani.

AKP a depus contestaţii la autorităţile electorale în mai multe oraşe, denunţând „nereguli flagrante” şi estimând că numeroase voturi au fost contabilizate nejustificat ca nule, fapt care i-ar fi penalizat candidaţii.

„Decizia finală va fi luată de Înaltul comitet electoral”, a precizat Erdogan, subliniind că cererile de renumărare sunt un drept care există şi în Europa, şi în SUA.

Întrebat despre contestaţiile depuse marţi de AKP, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american Robert Palladino a subliniat că „acceptarea rezultatelor alegerilor legitime este esenţială”.

În ceea ce priveşte Europa, o misiune de monitorizare a Congresului puterilor locale şi regionale din cadrul Consiliului Europei a declarat luni că nu este „pe deplin convinsă că Turcia dispune în prezent de mediul electoral liber şi echitabil necesar organizării de alegeri cu adevărat democratice”.

Maja Kocijancic, purtătoare de cuvânt a şefei diplomaţiei UE Federica Mogherini, a declarat luni că se aşteaptă ca „reprezentanţii locali aleşi să fie capabili să-şi exercite liber mandatul”.

Cursa este disputată în special la Istanbul, unde Erdogan a fost el însuşi primar în anii 1990 şi unde candidatul opoziţiei, Ekrem Imamoglu, susţine că are aproape 19.000 de voturi avans faţă de concurentul AKP, Binali Yildirim. Ceea ce reprezintă foarte puţin într-un oraş de 15 milioane de locuitori, notează AFP.

Renumărarea „ar urma să se încheie până la sfârşitul weekendului”, a declarat vineri dimineaţă Imamoglu într-un interviu pentru canalul Fox Haber, dând asigurări că-şi va menţine un avans de 18.000 până la 20.000 de voturi odată ce renumărarea va fi terminată.

Citește și : ONU: Noi atacuri asupra civililor în statul Rakhine din Myanmar

În contextul în care filialele locale ale Înaltului comitet electoral (YSK) aveau termen până joi pentru a efectua o primă renumărare a voturilor, la Istanbul voturile contabilizate ca nule au fost renumărate în 15 din 39 de districte, iar în alte trei districte toate voturile au fost renumărate.

La Ankara, unde avansul opoziţiei este mai mare decât la Istanbul, toate voturile au fost renumărate în 11 districte din 25, câte are capitala.

Însă procedura de contestaţie a continuat şi vineri, de data aceasta la filialele provinciale ale YSK. Apeluri sunt posibile până la 10 aprilie.

AKP a anunţat de joi după-amiază că va merge până la capăt cu contestaţiile posibile la Ankara şi, potrivit agenţiei de stat Anadolu, buletinele au început să fie renumărate în mai multe districte din Istanbul de joi seară.

Fără a aştepta rezultatele definitive, Ekrem Imamoglu se prezintă deja drept „primar al Istanbulului” şi şi-a înmulţit apariţiile în media.

Preşedintele Erdogan a declarat însă vineri că partidul său a avut mai multe voturi în 24 dintre cele 39 de districte ale metropolei.