DISTRIBUIȚI
YouTube

Producătorul auto francez Renault a reluat producţia la uzinele sale din Moscova, orientându-se astfel împotriva tendinţei multor companii globale care şi-au redus legăturile cu Rusia în urma războiului cu Ucraina, informează publicaţia britanică The Guardian, potrivit agerpres.  

În februarie, Renault suspendase producţia, citând problemele logistice după invadarea Ucrainei. Totuşi, decizia Renault de a relua producţia este sprijinită de Guvernul francez, care este principalul acţionar, conform surselor citate de Reuters.


Citește și : Israelul încearcă să aducă pacea în Ucraina: ‘Mai e un drum lung de parcurs’

Renault este din 2016 acţionar majoritar al Avtovaz, cel mai mare producător auto rus, ceea ce înseamnă că are operaţiuni mai mari în Rusia decât majoritatea rivalilor săi europeni, având 40.000 de angajaţi locali.

Renault produce două modele, Logan şi Sandero, pentru piaţa rusească la uzina de la Izhevsk, alături de modelele LADA.

Avtovaz a anunţat luni că în perioada 21-25 martie va opri, parţial, producţia la uzinele sale de la Togliatti şi Izhevsk, din cauza lipsei de componente electronice.

Producătorii auto din întreaga lume se confruntă cu un deficit de semiconductori şi alte componente iar fabricile din Rusia nu vor mai aproviziona piaţa în urma extinderii sancţiunilor. Rusia nu mai poate exporta semiconductori în urma sancţiunilor occidentale.

Citește și : Cum se vede din Israel radiografia conflictului prin interpuşi cu Iranul şi resuscitarea acordului nuclear

Renault, care în 2021 a revenit pe profit după doi ani de pierderi, este una din companiile occidentale cu cea mai mare expunere pe Rusia, unde potrivit analiştilor de la Citibank realizează 8% din profitul său.