DISTRIBUIȚI
Pinterest

O remaniere a guvernului polonez va avea loc la finalul lunii septembrie sau începutul lui octombrie, a anunţat purtătorul de cuvânt al executivului de la Varşovia, Piotr Müller, după ce sâmbătă disputa din interiorul majorităţii guvernamentale s-a încheiat oficial prin semnarea unui acord de către liderii partidului Lege şi Justiţie (PiS) şi ai altor două formaţiuni politice, relatează thenews.pl, potrivit agerpres.

Müller a adăugat că reprezentanţi ai PiS se vor întâlni luni pentru a discuta despre viitoarele schimbări.


Citește și: India SARE de 6 milioane de cazuri de coronavirus

Acordul a fost semnat de liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, de Jaroslaw Gowin şi de ministrul justiţiei Zbigniew Ziobro. Partidele lui Gowin şi Ziobro au intrat în parlament graţie includerii candidaţilor lor pe listele electorale ale PiS.

”Sunt foarte fericit că unitatea şi stabilitatea noastre, de care este atât de mare nevoie astăzi, au fost confirmate”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki după parafarea acordului între cele trei formaţiuni din coaliţia guvernamentală.

Potrivit unor surse guvernamentale, citate de agenţia de presă PAP, numărul ministerelor va fi redus de la 20 la 14, unele departamente urmând să fuzioneze. Aceleaşi surse au declarat că partidele conduse de Gowin şi Ziobro vor deţine câte un portofoliu ministerial.

Liderul partidului Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczyński, ar urma să conducă un comitet guvernamental de supraveghere a ministerelor justiţiei, apărării şi afacerilor interne, a declarat un politician PiS.

Citește și: Donald Trump a plătit doar 750 de dolari impozite federale în anul alegerii sale. Reacția președintelui american vine imediat: ‘Fake news’!

Kaczynski, care a fost prim-ministru în 2006-2007, a preferat să nu deţină nicio funcţie guvernamentală după ce partidul său a revenit la putere, la finalul lui 2015.

Cea mai gravă criză internă a coaliţiei guvernamentale a fost legată de ministrul justiţiei Zbigniew Ziobro. PiS a susţinut că Ziobro şi parlamentarii loiali acestuia au solicitat mai multe portofolii importante în perspectiva unei remanieri guvernamentale, ceea ce a amplificat speculaţiile despre o dezintegrare a majorităţii parlamentare conduse de PiS. Scenariile posibile în acest caz ar fi un guvern minoritar sau alegeri anticipate.