DISTRIBUIȚI
WordPress.com

Relaţiile dintre Moscova şi Washington sunt în prezent într-un punct mort, iar întâlnirea dintre preşedinţii rus Vladimir Putin şi american Joe Biden miercuri la Geneva (Elveţia) ar putea să contribuie la remedierea situaţiei, a declarat consilierul pe probleme de politică externă al liderului rus, Iuri Uşakov, citat de France Presse, potrivit agerpres.

‘Relaţiile ruso-americane sunt în prezent în impas, situaţie este aproape de a fi critică. Trebuie făcut ceva’, a afirmat Iuri Uşakov, fost ambasador rus în SUA între 1998 şi 2008.


Citeşte şi: Canadienii nu vor să împartă vaccinurile cu alte ţări

Vladimir Putin şi Joe Biden urmează să se întâlnească la Geneva pentru a aborda mulţimea de divergenţe acumulate în ultimul timp între cele două state, de la acuzaţiile de atacuri informatice şi încălcări ale dreptului omului până la tensiuni militare.

‘Privesc această întâlnire cu un optimism practic, dar scăzut. Este o primă întâlnire în condiţii dificile’, a comentat Uşakov, sugerând că ambasadorii rus şi american – primul rechemat la Moscova, celălalt nevoit să plece la Washington la recomandarea ‘insistentă’ a autorităţilor ruse pe fondul tensiunilor şi sancţiunilor – ar putea reveni la post dacă summitul va fi încununat de succes.

Citeşte şi: Vaccinarea completă cu Pfizer sau AstraZeneca are o eficacitate de peste 90% împotriva spitalizărilor

‘Va fi o mare reuşită dacă ambasadorii vor reveni la muncă’, a subliniat Uşakov.

Diplomatul rus a precizat că cei doi lideri vor aborda – potrivit programului – probleme legate de stabilitatea strategică, securitatea informaţională, războiul împotriva criminalităţii cibernetice, clima, Arctica şi numeroase conflicte regionale (Siria, Libia, Iran, Afganistan, Ucraina, Coreea de Nord).

După convorbiri, fiecare preşedinte va susţine o conferinţă de presă în mod separat. Vladimir Putin urmează după aceea să se întâlnească cu preşedintele elveţian Guy Parmelin, a mai indicat Uşakov.