DISTRIBUIȚI

Statele Unite au anunţat luni că vor recunoaşte un guvern condus de talibani în Afganistan doar dacă aceştia respectă drepturile femeilor şi resping teroriştii, transmite AFP, potrivit agerpres.

„În ceea ce priveşte poziţia noastră faţă de orice viitor guvern în Afganistan, aceasta va depinde de conduita guvernului respectiv. Va depinde de comportamentul talibanilor”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.


Citește și : Londra aruncă vina în cârca lui Trump pentru situaţia din Afganistan

„Un viitor guvern afgan care protejează drepturile fundamentale ale poporului său (…) inclusiv a jumătate din populaţia sa – soţiile şi fiicele sale” şi „care nu oferă adăpost teroriştilor” „este un guvern cu care am putea colabora”, a afirmat Ned Price.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a mai spus că emisarul american Zalmay Khalilzad se află încă în Qatar, unde au fost organizate discuţii cu talibanii timp de mai multe luni, iar oficialii americani continuă să interacţioneze cu insurgenţii în Doha.

Citește și : Austria nu-i mai vrea pe afgani în Europa şi propune o soluţie alternativă

Accentul diplomaţiei SUA a trecut de la susţinerea negocierilor de pace la evitarea violenţei, după ce preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul, a declarat Ned Price, potrivit Reuters.