DISTRIBUIȚI
European Citizen Action Service

Regulile Uniunii Europene cer statelor membre să garanteze că cetăţenii UE îşi pot exercita efectiv drepturile de vot, a declarat luni, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, potrivit agerpres.

„Organizarea alegerilor ţine de responsabilitatea şi competenţa autorităţilor naţionale”, a spus purtătorul de cuvânt, referitor la desfăşurarea procesului de vot la secţiile de votare din străinătate.


Citește și : Trump dă asigurări în Japonia că nu-şi doreşte schimbarea regimului din Iran

„În privinţa alegerilor europene, regulile UE (Directiva 93/109/CE) cer statelor membre să garanteze că cetăţenii UE îşi pot exercita efectiv drepturile de vot. Autorităţile naţionale trebuie să îi informeze pe votanţii UE care locuiesc pe teritoriul lor în timp util şi în mod corespunzător asupra condiţiilor şi aranjamentele detaliate pentru exercitarea dreptului lor de vot”, a precizat purtătorul de cuvânt.

„Aşa cum a făcut la precedentele alegeri europene, Comisia va redacta un raport care va evalua cu atenţie desfăşurarea alegerilor în toate statele membre şi va trage lecţiile ce trebuie învăţate”, a adăugat el.

Citește și : Extrema-dreaptă germană are un nou inamic politic