DISTRIBUIȚI
Pedro Agramut, foto Sputnik

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) s-a dotat marţi cu noi reguli de conduită pentru a consolida transparenţa şi integritatea membrilor săi, după suspiciunile de corupţie care l-au vizat pe fostul său preşedinte, spaniolul Pedro Agramunt, relatează AFP, potrivit agerpres.

Raportul care introduce un nou cod de conduită pentru membrii APCE a fost adoptat cu o majoritate simplă de 82 de voturi pentru, niciun vot împotrivă şi o abţinere.


Citeşte şi: Noul preşedinte al Consiliului Europei este conservatoarea cipriotă Stella Kyriakides

Noile reguli vizează să ‘protejeze’ APCE faţă de ‘orice comportament coruptibil’ în interiorul său şi prevede că aleşii vor fi obligaţi să facă publică pe site-ul instituţiei lista cadourilor pe care le primesc. Ele stipulează şi cadrul raporturilor pe care membrii APCE le pot avea cu reprezentanţii grupurilor de interese (lobby).

Comisia de reglementare internă a APCE va fi însărcinată cu supravegherea regulilor de conduită şi va putea adopta sancţiuni, de exemplu excluzând un membru al misiunilor de observare a alegerilor. În caz de încălcare a regulilor de către un membru APCE, comisia va putea informa autorităţile judiciare naţionale.