DISTRIBUIȚI
Cotidianul.md

Reglementarea conflictului transnistrean trebuie să înceapă cu stoparea schemelor de contrabandă, a declarat premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul întrevederii avute la Chişinău cu şeful misiunii OSCE în republică, Claus Neukirch, informează un comunicat remis miercuri Agerpres.

În cadrul întrevederii, Maia Sandu a declarat că executivul de la Chişinău este deschis colaborării cu OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean în baza integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Republicii Moldova.


Citește și : Venezuela organizează exerciții militare de-a lungul graniței cu Columbia

De asemenea, premierul Republicii Moldova a precizat că identificarea unei soluţii politice imediate este foarte dificilă acum, iar un prim pas ar fi eliminarea, în colaborare cu autorităţile din Ucraina, a schemelor de corupţie şi contrabandă care au loc în regiune.

La rândul său, Claus Neukirch a declarat că OSCE este pregătită să ofere asistenţă în procesul de retragere a muniţiilor de la Cobasna.

Reprezentanţi ai Ministerului de Externe de la Chişinău declarau anterior că depozitul de la Cobasna este unul dintre cele mai mari din Europa şi conţine o cantitate importantă de armament şi muniţii, unele datând din Al Doilea Război Mondial. Depozitul ar fi păzit de aproximativ 1000 de militari ruşi.

Citește și : Un avion de transport marfă s-a prăbușit în Ohio – Doi morți

Politica „paşilor mici” a fost un alt subiect abordat în cadrul întâlnirii de miercuri, iar Maia Sandu a precizat că această strategie poate continua doar dacă aduce rezultate concrete, care să respecte principiile suveranităţii Republicii Moldova.