DISTRIBUIȚI

Regizorul rus Kirill Serebrennikov, un oponent al războiului din Ucraina, a criticat schimbarea conducerii fostului său teatru, pe care, în timpul mandatului său, îl transformase într-un epicentru al artei moscovite de avangardă, informează AFP, potrivit agerpres.  

În perioada 2012-2021, Kirill Serebrennikov, aflat în prezent în exil în străinătate, a fost directorul artistic al Centrului Gogol din Moscova, un teatru municipal, unde a montat piese îndrăzneţe care abordau subiecte precum critica socială, religia şi sexualitate, teme incomode pentru linia conservatoare a autorităţilor de la Kremlin.


Citește și : Medvedev: Orice încercare de intruziune în Crimeea ar putea declanşa al treilea război mondial

Anul trecut, regizorul rus a trebuit să renunţe la acea funcţie, întrucât nu i-a fost reînnoit contractul. Cu câteva luni înainte, a fost condamnat într-un dosar controversat de deturnare de fonduri.

Miercuri seară, departamentul de Cultură al oraşului Moscova a anunţat că un nou director artistic, Anton Iakovlev, a fost numit la conducerea Centrului Gogol, iar instituţia îşi va relua vechia denumire: Teatrul dramatic Nikolai Gogol.

La scurt timp după acest anunţ, Kirill Serebrennikov a denunţat ”uciderea” unui loc pe care el îl metamorfozase complet şi unde cea mai mare parte a spectacolelor era jucată cu casa închisă. În opinia regizorului, schimbarea are legătură cu conflictul din Ucraina.

”Au decis să închidă teatrul. Pentru felul în care a luat poziţie, pentru onestitatea sa. Pentru că a încercat să fie liber. Pentru faptul că, pe parcursul tuturor acestor luni de când durează războiul, actorii, care protestează faţă de război, nu mai salută publicul, ci termină fiecare spectacol cu imaginea unui porumbel”, a afirmat artistul.

Citește și : Un politician proeminent din opoziția rusească, reținut la Moscova

”Din punct de vedere artistic, nu este doar un act maliţios. Este o crimă. O nouă crimă ordinară”, a adăugat regizorul rus la sfârşitul mesajului publicat pe contul său de Telegram.