DISTRIBUIȚI
unilad.co.uk

Cu ‘Pan’s Labyrinth’ a obţinut prima sa nominalizare la premiile Oscar, însă după ce a plecat în acea seară cum mâna goală, regizorul mexican Guillermo del Toro se întoarce anul acesta cu cele mai multe nominalizări obţinute de aclamatul său film ‘The Shape of Water’, relatează marţi EFE.

Academia de la Hollywood a anunţat marţi nominalizările la Oscar, iar ‘The Shape of Water’ a fost nominalizat la nu mai puţin de 13 categorii, mai multe decât oricare alt film, printre care şi cele patru importante: cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu original (coautor cu Vanessa Taylor) şi cel mai bun film (ca producător, alături de J. Miles Dale), conform agerpres .


Nu este prima dată când Del Toro (Guadalajara, 1964) păşeşte pe covorul roşu la Hollywood, unde a mai fost în 2007 pentru a-şi susţine cele 6 nominalizări obţinute de filmul său ‘Pan’s Labyrinth’ (Labirintul Faunului) printre care şi pentru cel mai bun film străin şi cel mai bun scenariu original.

Citește și : Includerea Poloniei în turneul european al lui Rex Tillerson este o consecinţă a politicii pro-americane a Varșoviei

‘Pan’s Labyrinth’ nu a reuşit să triumfe la niciuna din aceste categorii, deşi a câştigat Oscarul pentru cel mai bun machiaj, cea mai bună imagine şi fotografie. Anul acesta cu ‘The Shape of Water’, Del Toro se bucură de cele mai multe şanse fiind nominalizat şi la Oscarul pentru cel mai bun regizor, pentru care a câştigat deja anul acesta un Glob de Sur.

Dacă Del Toro va triumfa la gala Oscarurilor el va prelungi astfel epoca de aur a Mexicului în materie de statuete alăturându-se compatrioţilor săi prestigioşi Alfonso Cuarón, care a câştigat Oscarul cu ‘Gravity’ în 2014; şi Alejandro González Ińárritu, cu două Oscaruri câştigate consecutiv pentru ‘Birdman’ în 2015 şi ‘The Revenant’ în 2016.

‘The Shape of Water’ are mari şanse şi la categoria regină de cel mai bun film unde va avea un rival serios în ‘Three Billboards outside Ebbing, Missouri’ care a câştigat deja premiul Sindicatului Producătorilor Americani (PGA). Cele două pelicule au fost rivale constante încă de la prezentarea lor la Mostra din Veneţia, unde filmul lui Del Toro a câştigat Leul de Aur, în timp ce ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’, al lui Martin McDonagh, a obţinut premiul pentru cel mai bun scenariu.

În timp ce Globul de Aur pentru cel mai bun film i-a fost decernat lui McDonagh, iar Gullermo Del Toro a primit premiul pentru cel mai bun regizor. Cariera prolifică a lui Del Toro alternează filmele de autor cu cele comerciale, însă toate denotă acea putere de imaginaţie în crearea de lumi fantastice din care nu lipsesc fiinţele supranaturale şi monştrii de orice fel.

Regizorul mexican a explorat filmele de acţiune cu ‘Pacific Rim’ (2013) şi ‘Blade II’ (2002) şi a fost creatorul celebrei saga pentru iubitorii de comic, ‘Hellboy’ (2004) şi ‘Hellboy II: The Golden Army’ (2008). Nu a renunţat însă la proiecte mai personale precum ‘Cronos’ (1993), ‘The Devil’s Backbone’ (2001) sau genialul ‘Pan’s Labyrinth’, care până la premiera ‘The Shape of Water’ era filmul său cel mai aplaudat.

Având-o ca protagonistă pe Ivana Baquero, ‘Pan’s Labyrinth’ este o incursiune într-o fantezie plasată în anii de după Războiul Civil spaniol şi este, potrivi site-ului de specialitate Box Office Mojo, al cincilea film într-o limbă străină cu cele mai mari încasări din istoria box-officeului american.

În declaraţii acordate pentru EFE, Del Toro a spus că ‘The Shape of Water’ este filmul său cel mai optimist şi mai plin de viaţă. „Mari producţii precum ‘The Devil’s Backbone’ sau ‘Pan’s Labyrinth’ vorbeau despre viaţa pierdută, sau despre poezia care s-a pierdut cu timpul, însă acest film este un cântec adus vieţii. Este momentul să mizăm pe viaţă şi pe ceea ce putem avea”, a subliniat el.