DISTRIBUIȚI
Chris Jones Blog

Regizorul britanic Ken Loach l-a acuzat joi pe premierul belgian de ignorarea unor „încălcari flagrante ale dreptului internaţional” comise de către Israel, într-o controversă legată de presupusul antisemitism al regizorului, informează Reuters, conform agerpres.

Vorbind după ce i s-a acordat un doctorat onorific la una dintre universităţile de marcă din Belgia, Loach a declarat că a fost şocat să vadă că premierul belgian Charles Michel a ales să critice această instituţie academică pentru că i-a conferit respectiva distincţie.


Citește și : Rusia este implicată de peste un deceniu în mod agresiv într-un război informaţionalîmpotriva Occidentului

„Domnul Michel este avocat…Se întreabă el despre încălcările dreptului internaţional comise de Israel? (…) Despre ocuparea ilegală a teritoriilor palestiniene?” a declarat cineastul de 81 de ani recompensat cu „Palme d’Or” în 2016 pentru „I, Daniel Blake „.

Declaraţiile regizorului survin în contextul în care Michel (42 de ani), absolvent de drept la Universitatea Liberă din Bruxelles, şi-a exprimat nemulţumirea miercuri faţă de planurile de a-i acorda lui Loach un doctorat onorific. De cealaltă parte, cineastul neagă acuzaţiile că susţinerea sa pentru palestinieni l-ar face antisemit.

Într-un discurs ţinut miercuri la Marea Sinagogă din Bruxelles cu ocazia aniversării a 70 de ani de la fondarea statului Israel, Michel a declarat că „nicio concesie făcută antisemitismului nu poate fi tolerată, indiferent de forma sa. Iar acest lucru este valabil şi pentru propria mea alma mater”.

De asemenea, într-o declaraţie făcută joi, Congresul Evreiesc European i-a solicitat universităţii să revoce decizia de a-l onora pe Loach, susţinând că acesta „a subminat în mod constant eforturile de combatere a antisemitismului în Marea Britanie”.

Disputa din Belgia survine în contextul în care Partidul Laburist din Marea Britanie, la conducerea căruia se află în prezent Jeremy Corbyn – pentru care Loach a fost un susţinător vocal – se confruntă cu acuzaţii de antisemitism.

Citește și : Rusia : FSB a dejucat un plan de atacuri al organizaţiei Statul Islamic la Moscova