DISTRIBUIȚI
BBC.com

China are 380 de „presupuse centre de detenţie” în regiunea nord-vestică Xinjiang, o reţea care se dezvoltă odată cu înăsprirea politicii de securitate, conform unei anchete publicate joi de un institut de cercetare australian, potrivit AFP și agerpres.

Mult timp lovită de atentate sângeroase atribuite unor membri ai etniei musulmane a uigurilor, această imensă regiune semi-deşertică este supusă unui puternic control de securitate în numele luptei antiteroriste.


Citeşte şi: Ecuador a dat ordin pentru ARESTAREA fostului preşedinte

Peste un milion de persoane, în principal musulmane, au fost internate în ‘tabere’ din regiune, acuză organizaţii de apărare a drepturilor omului. China susţine că este vorba de „centre de formare profesională”, destinate să ajute populaţia să găsească un loc de muncă şi să o îndepărteze astfel de extremismul religios.

Institutul de Politică Strategică (ASPI), un cabinet de cercetare cu sediul la Canberra şi creat de guvernul australian, spune că a identificat datorită unor imagini prin satelit, a unor mărturii, a unor articole de presă şi a unor licitaţii în domeniul construcţiilor „peste 380 de presupuse locuri de detenţie” la Xinjiang.

Cercetătorii prezintă aceste centre, care ar avea funcţii şi dimensiuni uneori foarte diferite, ca fiind „tabere de reeducare”, „centre de detenţie” sau chiar „închisori”.

Numărul reprezintă o majorare de circa 40% a estimărilor precedente, iar „cel puţin 61 de centre de detenţie au făcut obiectul unor noi construcţii şi lucrări de extindere între iulie 2019 şi iulie 2020”, conform studiului.

Informaţiile par să contrazică declaraţiile Chinei, conform căreia toate persoanele care au urmat o „instruire” au primit „diplome” şi au părăsit „centrele de formare profesională”.

Studiul ASPI a fost finanţat parţial prin subvenţii ale Departamentului de Stat al SUA, afirmă institutul de cercetare. Washingtonul este în prima linie pentru denunţarea politicii chineze din Xinjiang.

Citeşte şi: Trump bagă râcă în familia prinţului Harry: ‘Îi doresc mult curaj, va avea nevoie!’

Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat marţi un proiect de lege care urmăreşte interzicerea majorităţii importurilor provenite din această regiune, pentru a bloca importarea de produse rezultate, în opinia sa, din „munca forţată” a uigurilor.

Aceştia constituie principalul grup etnic din teritoriu. Ei sunt în majoritate musulmani şi vorbesc o limbă turcică.

China şi-a apărat la mijlocul lunii septembrie politica instruirilor profesionale din Xinjiang, care în opinia sa a permis reducerea şomajului şi a instabilităţii. Autorităţile afirmă astfel că niciun atentat nu a survenit în regiune în ultimii peste trei ani.