DISTRIBUIȚI
Unica.md

Regiunea amazoniană de pe teritoriul Braziliei se confruntă cu cele mai grave incendii din ultimii 12 ani, a avertizat sâmbătă Institutul naţional pentru cercetare spaţială (INPE), potrivit DPA, scrie agerpres.  

În septembrie, 41.282 de incendii s-au înregistrat în regiune, potrivit INPE.


Citește și : Liderii UE vor discuta la summitul de la Praga despre securitatea infrastructurilor critice

Ultima dată când s-a înregistrat un număr mai mare de incendii într-o lună a fost în septembrie 2012.

Sezonul incendiilor de vegetaţie în Brazilia are loc în perioada iunie-octombrie. În cele mai multe dintre situaţii, arborii sunt doborâţi primii, iar apoi regiunile defrişate sunt incendiate în scopul creării unor noi păşuni şi terenuri agricole pentru cultivarea soia.

Întrucât pădurea tropicală din regiunea Amazonului poate absorbi cantităţi imense de gaze cu efect de seră precum dioxidul de carbon este de asemenea de o importanţă majoră pentru clima globală.

Protecţia mediului este una dintre temele alegerilor prezidenţiale care au loc duminică în Brazilia.

Citește și : Militarii pucişti din Burkina Faso acuză Franţa că îl ajută pe locotenent-colonelul Damiba înlăturat de la putere

Preşedintele de dreapta în exerciţiu Jair Bolsonaro s-a concentrat în principal asupra potenţialului economic al regiunii amazoniene şi doreşte să elibereze mai mult teren pentru agricultură şi minerit.

Pe de altă parte, rivalul său, fostul preşedinte Luiz Inácio Lula da Silva, liderul stângii braziliene, a promis să consolideze politicile pentru protejarea mediului şi a climei. Lula este favorit în cursa pentru prezidenţiale, potrivit sondajelor de opinie.