DISTRIBUIȚI
Evz

Regina Margrethe a II-a a Danemarcei, care sărbătoreşte vineri împlinirea a 50 de ani de la urcarea sa pe tron, a intrat în rândul celor mai longevivi monarhi din lume, informează AFP, potrivit agerpres.

În vârstă de 81 de ani şi aflată pe tronul celei mai vechi case regale europene începând din 14 ianuarie 1972, Margrethe a II-a este devansată în acest clasament doar de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi de sultanul din Brunei.


Citeşte şi: Marea Britanie este ‘mai aproape de sfârșitul pandemiei de Covid decât orice țară din emisfera nordică’ – Black News

Marea Britanie: Elisabeta a II-a, aproape 70 de ani de domnie

Regina Elisabeta a II-a, născută pe 21 aprilie 1926, a urcat pe tronul ţării sale în data de 8 februarie 1952 după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea. Pe 9 septembrie 2015, ea a doborât recordul de longevitate al monarhilor britanici, deţinut până atunci de stră-străbunica ei, regina Victoria, care a domnit din 1837 până în 1901. În vârstă de 95 de ani, Elisabeta a II-a este în prezent cel mai vârstnic monarh din lume aflat încă în funcţie.

Brunei: Hassanal Bolkiah, 54 de ani de domnie

Născut pe 15 iulie 1946, sultanul Hassanal Bolkiah, în vârstă de 75 de ani, considerat unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, domneşte după abdicarea tatălui său, în octombrie 1967, în acest mic regat-enclavă din Malaezia, situat pe coasta nordică a insulei Borneo. El deţine şi funcţia de prim-ministru.

Suedia: Carl XVI Gustaf, o domnie de 48 de ani

Regele suedez Carl Gustaf, născut pe 30 aprilie 1946, avea mai puţin de un an atunci când tatăl lui, prinţul moştenitor al Suediei, a murit într-un accident de avion în Danemarca.

A urcat pe tronul ţării după moartea bunicului său, Gustav VI Adolf, în septembrie 1973. A sărbătorit în aprilie 2021 împlinirea vârstei de 75 de ani.

Citeşte şi: OMS recomandă două noi tratamente împotriva COVID-19 – Black News

Recorduri de longevitate

Recordul de longevitate pentru un monarh în istoria contemporană este deţinut de fostul rege al Thailandei Bhumibol Adulyadej, încoronat sub numele de Rama al IX-lea în iunie 1946 şi care a decedat în octombrie 2016, la vârsta de 88 de ani, după o domnie de 70 de ani şi patru luni.

În Europa, domnia reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii este depăşită ca durată doar de cea a regelui Franţei Ludovic al XIV-lea, care a rămas pe tron mai mult de 72 de ani (din 1643 până în 1715).