DISTRIBUIȚI
bbc

Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii, cel mai vârstnic suveran în viaţă din lume, asistă, sâmbătă, la parada anuală ce are loc cu ocazia aniversării sale oficiale, având alături membri ai casei regale britanice, printre care ducii de Cambridge și de Sussex, potrivit The Telegraph, potrivit mediafax.

Data de naştere a reginei Elizabeth a II-a este pe 21 aprilie, însă suverana britanică, în vârstă de 93 de ani, are o aniversare oficială în a doua sâmbătă din luna iunie, tradițional marcată printr-o ceremonie denumită „Trooping the Colour” („Salutul Culorilor”).


 

Parada se desfășoară între palatul Buckingham, reşedinţa oficială a reginei, și Horse Guards Parade, un teren destinat evenimentelor de acest tip, în apropiere de Whitehall, în centrul Londrei.

La parada de anul acesta participă peste 1.400 de militari, cu 300 de cai și 400 de muzicieni.

Sâmbătă, prințul moștenitor Charles, prințul William, fiul acestuia, și prințesa Anne, fiica reginei, au participat la procesiune călare, așa cum o fac de mai mulți ani, în timp ce Elizabeth a II-a a mers în trăsură. Ducesa Catherine de Cambridge și ducesa Camilla de Cornwall au împărțit altă trăsură, iar la eveniment și-au făcut apariția și ducii de Sussex.

Ducesa Meghan de Sussex a născut pe 6 mai primul său copil și al prințului Harry, un băiețel care a primit numele de Archie. Deși ducesa Meghan este în concediu de maternitate, surse regale au declarat pentru CNN că ceremonia de sâmbătă este un moment la care membrii familiei regale trebuie să participe.

Pe de altă parte, printre absențele notabile se numără prințul consort Philip, duce de Edinburgh, care luni împlinește 98 de ani. Acesta s-a retras din viața publică din cauza problemelor de sănătate.

 

Ceremonia Trooping the Colour a debutat la 12.30, ora României, și se va încheia în jurul orei 15.00, la palatul Buckingham. Regina și membrii familiei sale se adună în balconul oficial, de unde urmăresc o paradă a avioanelor Royal Air Force.

Evenimentul este marcat și cu 41 de salve de tun trase de artileria călare din Green Park.

Regina Elizabeth a II-a a participat la sărbătoarea „Trooping the Color” în fiecare dintre cei 67 de ani ai domniei sale, cu o singură excepţie – în 1955, parada a fost anulată, din cauza unei greve a muncitorilor de la căile ferate britanice.

Tradiția celor două aniversări a fost inaugurată de regele George al II-lea, în 1748. Născut în noiembrie, acesta a decis să își celebreze aniversarea în aceeași zi cu parada Trooping the Colour.

Această ceremonie îşi are originea în pregătirile pentru război din trecut, când toate steagurile erau strânse şi arătate soldaţilor britanici înainte de luptă, pentru ca aceştia să le recunoască în iureşul bătăliilor.

Regele Edward al VII-lea, născut în noiembrie, a fost cel care a făcut din aniversarea oficială un standard.

La începuturile domniei sale, Elizabeth a II-a și-a sărbătorit aniversarea oficială într-o zi de joi, după care celebrarea a fost mutată sâmbăta.

Și, deși este asociată manifestării Trooping the Colour în Marea Britanie, celelalte națiuni Commonwealth au propriile criterii, care implică de obicei recunoașterea evenimentului ca sărbătoare publică.

Australia a recunoscut aniversarea oficială în anul 1788 și toate provinciile, cu excepția uneia, marchează acest eveniment în prima zi de luni din iunie. În vestul Australiei, evenimentul este marcat în ultima zi de luni din septembrie sau prima luni din octombrie.

În Canada, aniversarea oficială a fost stabilită pentru ziua în care s-a născut regina Victoria (24 mai 1819), din 1845. Canadienii sărbătoresc Victoria Day pe 24 mai sau în ziua de luni care precede data.

Iar în Noua Zeelandă aniversarea oficială este marcată în prima zi de luni din iunie, în timp ce în Insulele Falkland este sărbătorită chiar pe 21 aprilie.