DISTRIBUIȚI

Regimul sirian de la Damasc al preşedintelui Bashar al-Assad a denunţat miercuri drept „o nouă formă de terorism” noile sancţiuni impuse la adresa sa de către Statele Unite, informează AFP, potrivit agerpres.

Aceste sancţiuni, care au intrat în vigoare în aceeaşi zi în cadrul „Legii Caesar”, vizează regimul de la Damasc şi pe susţinătorii acestuia, inclusiv entităţi străine, în speranţa de a priva autorităţile siriene de resurse. Totodată, ele penalizează companiile americane care colaborează cu regimul sirian şi prevede îngheţarea asistenţei pentru reconstrucţie.


Citește și: 19.000 de mexicani au fost răpuși de coronavirus. Aproape 160.000 sunt infectați!

Sancţiunile îi vizează, printre altele, pe preşedintele Bashar al-Assad, aflat deja pe lista neagră a SUA de la începutul războiului din Siria în 2011 şi, pentru prima dată, pe soţia acestuia, Asma.

„Această primă serie de sancţiuni americane împotriva Siriei în cadrul aşa-numitei „Legi Caesar” vorbeşte despre încălcarea dreptului internaţional de către SUA”, a afirmat ministerul sirian de externe într-o declaraţie difuzată de agenţia oficială Sana.

Ministerul a acuzat administraţia americană că se comportă ca o „bandă de hoţi”. El a acuzat, de asemenea, SUA de ipocrizie atunci când justifică aceste sancţiuni în numele drepturilor omului. Astfel, consideră autorităţile siriene, Washingtonul, prin sprijinirea adversarilor regimului de la Damasc, susţine „terorismul”, termen folosit de regim pentru a-i descrie pe rebeli şi opoziţia.

„Înăsprirea sancţiunilor împotriva poporului sirian este o nouă formă a acestui terorism”, potrivit ministerului.

Citește și: SUA vor să-și apere sateliții de eventualele atacuri chineze şi ruseşti

La începutul lunii iunie, regimul sirian a condamnat aceste sancţiuni înainte de intrarea lor în vigoare, spunând că ele vor agrava greutăţile economice cu care se confruntă populaţia.

„(…) Nu ne vom opri până când Assad şi regimul său nu vor încheia războiul lor inutil şi brutal împotriva poporului sirian, iar guvernul nu va accepta o soluţie politică” sub egida ONU, a avertizat secretarul de stat american Mike Pompeo.

Conflictul din Siria a ucis peste 380.000 de oameni şi a determinat milioane de sirieni să îşi părăsească locuinţele.