DISTRIBUIȚI

Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, i-a acuzat marţi seara pe liderii catalani care militează pentru independenţa regiunii că s-au situat „în afara dreptului şi a democraţiei” şi a anunţat că statul va trebui să asigure ordinea constituţională, transmite AFP, potrivit agerpres.

„Aceste autorităţi, de o manieră clară şi categorică, s-au situat total în afara dreptului şi a democraţiei”, a declarat Felipe al VI-lea, într-o rară alocuţiune televizată, susţinută la două zile după organizarea în Catalonia a unui referendum interzis pentru autodeterminare, a cărui finalitate este, potrivit suveranului, „de a proclama ilegal independenţa”.


„Cu comportamentul lor iresponsabil, ei pot chiar pune în pericol stabilitatea economică şi socială a Cataloniei şi a întregii Spaniei”, a adăugat regele, într-un discurs de o fermitate fără precedent, notează AFP.

Citeşte şi: Capul mumificat al unui filosof decedat în secolul al XIX-lea, expus la Londra și testat ADN pentru autism – FOTO

În faţa acestei situaţii, „este responsabilitatea puterilor legitime ale statului să asigure ordinea constituţională şi funcţionarea normală a instituţiilor, respectarea statului de drept şi a autonomiei Cataloniei”, a spus Felipe al VI-lea, aflat pe tron din 2014.

În baza articolului 155 din Constituţie, niciodată invocat până acum, guvernul poate obliga o regiune să-şi respecte obligaţiile constituţionale în caz de încălcare sau dacă aceasta „aduce grav atingere interesului general al statului”.

Spania trăieşte cea mai gravă criză politică a sa de după februarie 1981, atunci când intervenţia televizată a regelui Juan Carlos, tatăl lui Felipe al VI-lea, a fost decisivă pentru a stopa o tentativă de lovitură de stat militară.

Poliţia municipală din Barcelona a evaluat la 700.000 numărul persoanelor care au manifestat marţi în acest oraş, în cursul diferitelor adunări desfăşurate după-amiaza şi seara, pentru a protesta faţă de violenţele de duminică ale poliţiei spaniole.