DISTRIBUIȚI
Northglen News

Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, şi alţi 11 şefi de stat, printre care preşedinţii german, portughez şi argentinian, şi-au confirmat prezenţa la învestitura preşedintelui ales al Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, pe 1 ianuarie, a anunţat miercuri anturajul acestuia, notează AFP, potrivit agerpres. 

„Am primit confirmarea de la preşedinţii Angolei, Argentinei, Boliviei, Capul Verde, Chile, Columbiei, Costa Rica, Germaniei, Guineea-Bissau, Portugaliei, Timor Oriental, precum şi de la regele Spaniei”, a declarat jurnaliştilor Fernando Igreja, membru al echipei care coordonează ceremonia de învestitură a lui Luiz Inacio Lula da Silva, ales pe 30 octombrie.


Citește și :  Zelenski, desemnat ‘Persoana Anului 2022’ de revista americană Time

Potrivit acestuia, Ministerul de Externe al guvernului preşedintelui în exerciţiu, Jair Bolsonaro, a trimis invitaţii tuturor ţărilor cu care Brazilia întreţine relaţii diplomatice.

Aceasta înseamnă că preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, considerat „dictator” de Jair Bolsonaro, nu a fost invitat oficial.

Fernando Igreja a spus că echipa sa se gândeşte să îi „trimită o invitaţie lui Maduro ca reprezentant al Venezuelei”.

Mai mulţi foşti şefi de stat şi de guvern sunt, de asemenea, aşteptaţi la învestitura lui Lula da Silva care îşi va începe al treilea mandat pe 1 ianuarie, după ce a condus ţara din 2003 până în 2010.

Sute de mii de persoane urmează să meargă la Brasilia pentru ceremonia care va marca revenirea stângii la putere, la cinci ani de la demiterea Dilmei Rousseff (2011-2016).

Festivităţile sunt organizate de viitoarea Primă Doamnă, Rosangela da Silva, care a anunţat concerte ale unor artişti renumiţi din Brazilia, precum Maria Rita, Pabllo Vittar şi Paulinho da Viola.

Citește și : Putin crede că riscul de război nuclear creşte, dar asigură că Rusia nu va folosi prima arma atomică