DISTRIBUIȚI

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei nu va participa vineri în Catalonia la ceremonia de înmânare a mandatelor unei noi promoţii de judecători, din cauza temerilor legate de confruntări cu mişcarea catalană de independenţă şi de posibile proteste violente, a relatat joi presa locală, potrivit dpa și agerpres.

Citând Consiliul General al Magistraturii (GCJ), radioteleviziunea RTVE a transmis că regele şi-a anulat participarea la ceremonia de vineri de la Barcelona pentru că guvernul ‘nu a permis acest lucru’.


Citeşte şi: Ecuador a dat ordin pentru ARESTAREA fostului preşedinte

Vicepremierul spaniol Carmen Calvo a declarat pentru cotidianul El Pais că este ‘o decizie bună’, în timp ce asociaţia judecătorilor APM a cerut clarificări.

Felipe al VI-lea a criticat cu asprime tentativa de independenţă a Cataloniei.

La rândul ei, mişcarea separatistă catalană respinge monarhia spaniolă, renăscută sub dictatura lui Francisco Franco.

Între timp, guvernul de stânga al lui Pedro Sanchez încearcă să medieze conflictul cu regiunea separatistă, dat fiind că executivul său minoritar depinde de votul catalanilor în parlament.

Citeşte şi: Trump bagă râcă în familia prinţului Harry: ‘Îi doresc mult curaj, va avea nevoie!’

Miercuri, guvernul a anunţat că va reanaliza cererile de amnistie ale liderilor separatişti încarceraţi după referendumul ilegal de independenţă, a relatat cotidianul La Vanguardia.

Totodată, guvernul intenţionează să introducă o reformă, cu acţiune retroactivă, care să reducă pedepsele cu închisoare pentru rebeliune.