DISTRIBUIȚI
captura El Pais

Regele Spaniei Felipe al VI-lea a îndemnat joi, cu ocazia marcării a 40 de ani de la adoptarea Constituţiei, la apărarea ”spiritului de integrare” al acestui text fondator ce garantează ”unitatea” ţării, care se confruntă cu provocarea separatistă în Catalonia, relatează AFP, scrie News.ro .

Constituţia spaniolă prezintă ”o vocaţie a integrării care nu înseamnă uniformitate, nici uitarea sau suprimarea diversităţii teritoriale şi nici negarea pluralităţii, ci asumarea şi recunoaşterea în (aceste diferenţe) a unei realităţi naţionale comune, în care se integrează moduri diferite de a gândi”, a declarat monarhul de la tribuna hemiciclului Congresului Deputaţilor, în care şi-a susţinut în mod excepţional discursul.


Citește și : Szijjarto: Există semne ale unui progres în relaţiile bilaterale dintre Ungaria şi Ucraina

Acest ”spirit de integrare” garantează ”unitatea Spaniei, care recunoaşte autonomia naţionalităţilor şi regiunilor sale”, a insistat regele, alături de regina Letizia şi de cele două fiice ale sale, în faţa parlamentarilor, foştilor rege Juan Carlos I şi fostei regine Sofia şi a şefului Guvernului spaniol Pedro Sanchez.

Regele nu a citat în mod explicit Catalonia, însă şi-a susţinut discursul la un an şi ceva după tentativa de secesiune a acestei regiuni, în octombrie 2017.

Reprezentanţi ai partidelor separatiste catalane PDeCAT şi ERC au boicotat, de altfel, aniversarea Constituţiei şi nu au intrat în hemiciclu pentru a asista la discursul regelui.

Felipe al VI-lea este foarte criticat în Catalonia, mai ales în urma discursului său ferm faţă de separatişti pe care l-a susţinut în timpul crizei, toamna trecută.

Membrii Partidului Podemos (stânga radicală) au purtat joi o insignă ”republicană” la rever (violet şi în formă de chip de femeie), pentru a-şi exprima astfel opoziţia faţă de monarhie şi nu au aplaudat împreună cu ceilalţi parlamentari.

În acest context, Pedro Sanchez a apărat marţi, într-un interviu acordat cotidianului El Pais, monarhia parlamentară, care constituie, în opinia sa, ”cheia de boltă a unui mare consens constituţional creat în 1978 şi care”, şi-a exprimat el speranţa, ”va dura”.

Citește și : Zarif: Atentatul de la Chabahar este opera unor ”terorişti susţinuţi din străinătate”

”Felipe al VI-lea este un rege al vremii sale, un rege care apără egalitatea între sexe, angajamentul Spaniei în lupta împotriva modificărilor climatice, drepturile muncitorilor şi care o mare sensibilitate faţă de chestiunea catalană şi diversitatea ţării noastre, chiar dacă numeroşi separatişti catalani l-au criticat”, a declarat el.

Felipe al VI-lea a subliniat joi că această Constituţie este necesar să fie o trambulină a ”unei Spanii de anvangardă modernă şi reînnoită, o Spanie deschisă schimbărilor pe care societatea noastră le merită”.