DISTRIBUIȚI
Daily Sabah

Regele Salman al Arabiei Saudite a avut miercuri o întrevedere cu premierul turc Binali Yildirim, în cadrul căreia a fost abordată problema Ierusalimului, fiind prima întrevedere la nivel înalt între cele două ţări de la decizia preşedintelui american de a recunoaşte Oraşul Sfânt drept capitala Israelului, relatează AFP.

Ankara şi Riadul, aliaţi ai SUA, au criticat decizia preşedintelui Donald Trump din 6 decembrie, conform agerpres .


În acest context, Arabia Saudită a decis totuşi să nu trimită un reprezentant de rang înalt la reuniunea Organizaţiei Conferinţei Islamice (OCI), care a avut loc pe 13 decembrie la Istanbul la cererea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a aborda subiectul.

Citește și : Vladimir Putin şi-a depus dosarul de candidat la Comisia Electorală Centală

Miercuri, în cursul unei întrevederi bilaterale, ‘a fost subliniată importanţa statutului Ierusalimului’ precum şi ‘necesitatea pentru întreaga lume musulmană de a se arăta unită în apărarea drepturilor fraţilor noştri palestinieni’, a indicat biroul premierului turc.

Relaţiile dintre Arabia Saudită şi Turcia s-au deteriorat în 2013 odată cu îndepărtarea de la putere a preşedintelui islamist egiptean Mohamed Morsi, care avea Ankara printre susţinători, Riadul susţinându-l la rândul său, în acea perioadă, pe Abdel Fattah al-Sissi, devenit preşedinte în 2014.

Relaţiile dintre cele două ţări s-au ameliorat după ascensiunea la tron a regelui Salman, în ianuarie 2015, dar această evoluţie este în prezent pusă la încercare de noile direcţii adoptate de prinţul moştenitor saudit Mohamed bin Salman.