DISTRIBUIȚI
ASHARQ AL-AWSAT English

Regele Salman a reafirmat sprijinul Arabiei Saudite pentru un stat palestinian după ce fiul şi moştenitorul său ar fi spus că israelienii au dreptul să trăiască paşnic pe pământul lor – o declaraţie inedită din partea unui lider arab, relatează marţi Reuters, conform agerpres.

Regele saudit a subliniat de asemenea necesitatea de a se avansa în procesul de pace israeliano-palestinian, într-o convorbire telefonică pe care a avut-o luni noapte cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, după ce forţele de securitate israeliene au ucis 16 palestinieni săptămâna trecută în timpul unei manifestaţii de-a lungul graniţei dintre Israel şi Fâşia Gaza.


Citește și : Vulcanul Piton de la Fournaise de pe insula franceză Reunion a intrat din nou în faza de erupţie

Regele Salman a reafirmat „poziţia constantă a regatului în ceea ce priveşte problema palestiniană şi drepturile legitime ale poporului palestinian la un stat independent cu Ierusalimul drept capitala sa”, a transmis marţi agenţia de presă de stat SPA.

Informaţia nu se referă la comentariile făcute de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman într-un interviu publicat luni de revista americană The Atlantic, cel mai recent semnal public că legăturile dintre Arabia Saudită şi Israel se pot apropia.

Întrebat dacă crede că poporul evreu are dreptul la un stat-naţiune în cel puţin o parte din patria strămoşilor, prinţul Mohammed a fost citat spunând:

„Cred că palestinienii şi israelienii au dreptul să aibă propriul teritoriu. Dar trebuie să avem un acord de pace care să asigure stabilitatea pentru toată lumea şi să avem relaţii normale”.

Arabia Saudită, locul de naştere al islamului şi al celui mai venerat sanctuar musulman, nu recunoaşte Israelul. Ea repetă de ani de zile că normalizarea relaţiilor depinde de retragerea israeliană din teritoriile arabe capturate în războiul din 1967 în Orientul Mijlociu, pe care palestinienii vor să aibă viitorul lor stat.

Tensiunea crescută dintre Riad şi Teheran a alimentat speculaţii că interesele comune ar putea împinge Arabia Saudită şi Israelul să colaboreze împotriva a ceea ce consideră a fi o ameninţare comună din partea Iranului.

Citește și : Tsipras cere Turciei să îi elibereze pe cei doi militari greci