DISTRIBUIȚI
AP

Regele Harald al V-lea al Norvegiei a aniversat duminică împlinirea a 84 de ani, însă fără niciun eveniment oficial planificat în cinstea monarhului, care se află în concediu medical după o recentă operaţie la genunchi, informează DPA, scrie agerpres.

Regele va avea parte în schimb de o aniversare în cadru privat, a precizat palatul regal pentru DPA.


Citește și : Un medic american a murit unei cauza unei reacţii Covid-19 rare după ce s-a vaccinat cu ambele doze

Regele şi regina Sonja se află la reşedinţa din Kongsseteren, în apropiere de Oslo, unde Harald se află în continuare în perioada de recuperare după intervenţia chirurgicală la un tendon din genunchiul drept, care a avut loc în 30 ianuarie. Concediul medical al monarhului este preconizat să dureze până pe 14 martie.

Cea mai mare parte a evenimentelor publice din Norvegia au fost restrânse din cauza pandemiei de coronavirus. În cea mai mare parte a anului 2020, regele şi regina, în vârstă de 83 de ani, au fost nevoiţi să se izoleze din cauza pandemiei.

Ambii monarhi au fost vaccinaţi cu două doze de vaccin anti-COVID-19.

În timpul perioadei de recuperare, fiul regelui, prinţul moştenitor Haakon, a îndeplinit funcţia de regent.

Haakon a prezidat şedinţe regulate ale consiliului de stat alături de membrii cabinetului, printre altele.

Citește și : Navalnîi, condamnat la plata unei amenzi pentru ‘defăimare’ la adresa unui veteran de război

Harald a devenit rege pe 17 ianuarie 1991, în urma decesului tatălui său, Olav al V-lea. Cea de-a 30-a aniversare de la încoronarea regelui şi reginei s-a desfăşurat de asemenea fără nicio festivitate oficială.

În octombrie, regele a luat o pauză de la atribuţiile regale după o intervenţie pe inimă pentru înlocuirea unei valve cardiace, deşi nu a fost nevoie de o operaţie pe cord deschis. I-a fost introdusă o sondă printr-o venă din zona inghinală împinsă apoi până la nivelul cordului sub anestezie locală.