DISTRIBUIȚI

Regele Felipe al Spaniei a început miercuri consultările cu liderii partidelor parlamentare, la o lună după alegerile parlamentare soldate cu un rezultat neconcludent, transmite dpa, potrivit agerpres.

Monarhul s-a întâlnit miercuri cu reprezentanţii unor partide mai mici reprezentate în legislativul de la Madrid, iar joi are prevăzută o întrevedere cu premierul în exerciţiu, Pedro Sanchez. Este de aşteptat ca formaţiunea acestuia, Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), să primească mandatul de a forma noul guvern.


Citește și : Polonezii din PiS şi britanicii lui Nigel Farage NU vor adera la grupul iniţiat de Salvini în PE

În alegerile desfăşurate la finalul lunii aprilie, socialiştii au obţinut cele mai multe voturi, 28,8%, dar sunt departe de a putea forma o majoritate în parlament.

Sanchez va încerca, foarte probabil, să formeze o coaliţie guvernamentală cu partide regionale mai mici, posibil şi cu parlamentari separatişti din regiunea Catalonia.

Liderul socialist conduce un guvern minoritar începând din iunie 2018, în urma căderii executivului premierului conservator Mariano Rajoy prin moţiune de cenzură. El a convocat alegeri după ce parlamentarii catalani şi-au retras sprijinul pentru un proiect de buget anterior în cursul acestui an.

Citește și : Un ministru important din guvernul britanic pune presiune pe Bruxelles