DISTRIBUIȚI
dpa

Regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei a declarat că nu s-a gândit niciodată să renunţe la patronajul Academiei Suedeze, forul care selectează câştigătorul premiului Nobel pentru Literatură şi care traversează una dintre cele mai agitate perioade din istoria sa de peste 200 de ani, informează vineri dpa, potrivit agerpres.

„Nu asta trebuie să faci, ci dimpotrivă”, a spus regele într-un fragment dintr-un documentar de final de an dedicat familiei regale, dat publicităţii vineri.


Citește și: Lavrov: Rusia aşteaptă clarificări din partea SUA cu privire la anunţata lor retragere din Siria

Postul public de televiziune suedez SVT va difuza documentarul integral în data de 1 ianuarie.

Academia Suedeză a fost afectată în 2018 de încălcarea reglementărilor privind conflictul de interese şi de un scandal sexual în care a fost implicat soţul uneia dintre membre, poeta Katarina Frostenson.

Jean-Claude Arnault a fost condamnat recent la doi ani şi jumătate de închisoare pentru viol. Arnault a negat toate acuzaţiile.

Frostenson, membră în Academie din 1992, a negat informaţiile apărute într-un raport comandat de instituţie şi întocmit de o firmă de avocatură, potrivit căruia i-ar fi divulgat soţului său informaţii despre câştigătorii premiului Nobel pentru Literatură.

În încercarea de a-şi restabili credibilitatea, Academia a anunţat în luna mai că va amâna anunţarea laureatului Nobelului pentru 2018 până anul viitor.

Regele a spus că disensiunile din cadrul Academiei reprezintă ”o situaţie tristă” şi a punctat că ”celelalte ţări” se întreabă ce se întâmplă.

Citește și: Un gard de circa 60 de kilometri a fost construit la frontiera dintre Ucraina și Peninsula Crimeea

Suveranul a subliniat că Academia este ”independentă” şi că trebuie să-şi rezolve problemele interne, dar că este mereu dispus să-i acorde asistenţă, având în vedere importanţa instituţiei pentru cultura suedeză.

Membrii Academiei au un mandat pe viaţă. O altă urmare a crizei a fost că statutul instituţiei, datând din 1786, a fost revizuit în acest an, permiţând membrilor să demisioneze. Regele a aprobat modificarea de statut.