DISTRIBUIȚI
RTV.net

Regele Belgiei, Philippe, a acceptat vineri demisia prezentată marţi seară de premierul Charles Michel şi guvernul său, care vor administra în continuare afacerile curente ale ţării până la alegerile prevăzute pentru mai 2019, relatează AFP, scrie agerpres.

Charles Michel şi-a prezentat marţi demisia în urma unei dispute cu Noua Alianţă Flamandă (N-VA, naţionaliştii flamanzi) în legătură cu migraţia, ceea ce a divizat coaliţia de centru-dreapta.


Citește și : Putin: Un al doilea referendum privind Brexit ar risca să submineze încrederea în democrația britanică

În ultimele zile, monarhul belgian a avut o serie de consultări cu liderii partidelor parlamentare din Belgia.

”Regele a acceptat demisia guvernului şi l-a însărcinat cu gestionarea afacerilor curente. El ia notă de voinţa politică de a garanta buna gestionare a ţării până la viitoarele alegeri”, se arată într-un comunicat al Palatului Regal.

De asemenea, regele Philippe le-a solicitat liderilor politici să trateze provocările ”economice, bugetare şi internaţionale”, precum şi problemele privind societatea şi mediul.

Citește și : Ucraina ar putea obliga Biserica susţinută de Moscova să adauge la denumirea sa termenul ”rusă”

Criza guvernamentală din Belgia a fost cauzată de decizia lui Charles Michel de a semna Pactul global cu privire la migraţii, în pofida opoziţiei de ultim moment a naţionaliştilor flamanzi.

Ieşirea N-VA din guvernul federal belgian a lăsat coaliţia formată din creştin-democraţii flamanzi (CD&V), liberalii flamanzi (Open Vld) şi liberalii francofoni (Mişcarea Reformatoare, din care face parte Charles Michel) cu numai 52 din cele 150 de locuri în parlament.