DISTRIBUIȚI
AFP

Regele Abdallah al II-lea al Iordaniei şi-a exprimat sâmbătă temerea că atitudinea Israelului faţă de palestinieni favorizează „extremismul” şi destabilizează regiunea, în cursul unei videoconferinţe care a reunit liderii semnatari ai „Apelului de la Christchurch” împotriva terorismului online, potrivit AFP, scrie agerpres

În cursul acestei conferinţe organizate de Franţa şi de Noua Zeelandă, el a avertizat „împotriva consecinţelor care ar putea surveni dacă conflictul israeliano-palestinian rămâne fără soluţie justă şi globală”, informează un comunicat al palatului regal.


Citește și : Statele Unite depun eforturi pentru încetarea confruntărilor dintre Israel şi Hamas

Potrivit autorităţilor palestiniene, cel puţin 139 de persoane au fost ucise în Gaza în ultimele zile după ce Israelul a bombardat enclava controlată de mişcarea islamistă Hamas, care lansează rachete asupra statului israelian ca represalii la violenta reprimare a manifestanţilor palestinieni în Ierusalimul de Est.

„Nedreptatea şi absenţa soluţiei politice favorizează extremismul”, a subliniat regele, adăugând că acţiunile israeliene în teritoriile palestiniene ameninţă „stabilitatea şi securitatea” în regiune.

„Apelul de la Christchurch” fusese lansat după masacrul din 2019, soldat cu 51 de morţi în două moschei în acest oraş neozeelandez.

Paralel cu declaraţiile regelui haşemit, sute de iordanieni au manifestat sâmbătă în a şasea zi consecutiv la Amman şi în apropierea frontierei cu Cisiordania, în semn de solidaritate cu palestinienii.

Circa 400 de persoane au participat la o manifestaţie în apropierea moscheii Kalouti, situată la circa 500 de metri de clădirea ambasadei israeliene la Amman, arborând drapele iordaniene şi palestiniene şi mari bannere pe care se putea citi „Nakba” (catastrofă în arabă) şi „Naksa” (înfrângere).

În fiecare an la 15 mai, palestinienii comemorează Nakba, care marchează pentru ei „catastrofa” pe care a reprezentat-o crearea statului israelian în 1948.

Citește și : Peste 2.000 de rachete, lansate din Fâşia Gaza

Manifestanţii au scandat în special:”Vom continua până când Palestina va fi eliberată” şi „Revoluţie până la victorie!”.

În regiunea Karameh, situată la 50 de km de Amman, în apropierea frontierei cu Cisiordania, 1000 de persoane s-au adunat, la fel ca în ajun, pentru a cere deschiderea frontierelor cu teritoriul palestinian.