DISTRIBUIȚI
AFP

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a emis joi un decret prin care îi restricţionează comunicaţiile, domiciliul şi deplasările fratelui său vitreg, prinţul Hamzah, informează un comunicat al curţii regale, preluat de dpa, potrivit agerpres.  

„Am decis să aprob o recomandare a consiliului format conform legii familiei regale de a restricţiona contactele, reşedinţa şi deplasările prinţului Hamzah”, arată decretul publicat de agenţia de presă de stat Petra.


Citește și : Maia Sandu salută iniţiativa lui Macron de creare a unei comunităţi politice europene

Documentul precizează că recomandarea a fost făcută în 23 decembrie, însă regele a aşteptat pentru a-i da prinţului ocazia să îşi revizuiască comportamentul şi „să revină pe calea autoreflecţiei”.

Luna trecută, prinţul Hamzah a anunţat că renunţă la titlu, deoarece convingerile şi valorile moştenite de la tatăl său sunt ireconciliabile cu „abordările, politicile şi metodele actuale ale instituţiilor noastre”.

Anunţul neaşteptat al prinţului a fost făcut la exact un an după ce 21 de persoane au fost arestate din cauza unui presupus complot împotriva regelui; s-a spus atunci că prinţul Hamzah era în nucleul conspiraţiei, iar potrivit unor informaţii el s-a certat făţiş pe acest subiect cu fratele său vitreg, regele.

Citește și : Macron: ‘Comunitatea politică europeană’ ar fi complementară procesului de aderare la UE

Iniţial, prinţul a fost arestat la domiciliu, însă ulterior şi-a reafirmat loialitatea faţă de Abdullah şi şi-a cerut scuze într-o scrisoare în care recunoştea că a greşit.

Hamzah a fost prinţ moştenitor până în 2004, când regele i-a retras acest titlu, pe care i l-a acordat în 2009 fiului său.