DISTRIBUIȚI
Reuters

Miniştrii apărării din ţările Uniunii Europene au luat marţi măsuri pentru includerea Regatului Unit într-un proiect pentru facilitarea deplasării rapide a personalului şi echipamentelor militare pe continent, în contextul războiului din Ucraina, transmite Reuters, potrivit agerpres.   

Britanicii s-au retras oficial din UE în 2020, la patru ani după referendumul pentru Brexit. Londra a fost multă vreme sceptică faţă de integrarea militară sporită a Europei, văzută ca o tendinţă de subminare a NATO, reaminteşte agenţia citată.


Citește și: Ţările G20, ‘profund preocupate’ de criza alimentară globală

La proiectul Mobilitate Militară s-au alăturat însă şi ceilalţi aliaţi din afara UE – Statele Unite, Canada şi Norvegia – în cadrul politicii comune de securitate şi apărare (PESCO). Obiectivul este simplificarea şi standardizarea procedurilor pentru personalul şi echipamentele militare la trecerea frontierelor pe cale rutieră, feroviară, maritimă sau aeriană.

Experţii militari au criticat de multe ori birocraţia care împiedică deplasarea rapidă a forţelor de apărare, viteza fiind esenţială în caz că aliaţii din NATO trebuie să trimită întăriri către estul Europei, în caz de conflict.

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a demonstrat că posibilitatea de a deplasa rapid personal şi echipamente militare în Europa este vitală pentru securitatea noastră”, a declarat într-un comunicat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell. El a apreciat că „după ce SUA, Canada şi Norvegia s-au alăturat anul trecut, participarea Regatului Unit este încă o dovadă a importanţei proiectului” şi a arătat că „asigurarea deplasării rapide şi a transportului în siguranţă al forţelor armate este crucială pentru ameliorarea capacităţii UE şi a NATO de a reacţiona la crize, în special acum, când asigurăm sprijin militar de urgenţă Ucrainei”.

Regatul Unit este unul din cei mai vehemenţi critici ai invaziei ruse în Ucraina şi a alocat acestei ţări, din februarie când a început războiul, ajutoare militare şi economice în valoare de 3,8 miliarde de lire sterline (peste 4,3 miliarde de euro).

Citește și: Comisia Europeană salută acordul privind bugetul anual al UE pentru 2023