DISTRIBUIȚI
AP

Regatul Unit a adoptat luni sancţiuni împotriva a patru înalţi responsabili chinezi pentru rolul lor în încălcarea drepturilor omului în regiunea Xinjiang, în special împotriva minorităţii musulmane uigure, relatează AFP, potrivit agerpres

Aceste sancţiuni britanice, adoptate concertat cu Uniunea Europeană, SUA şi Canada, vizează de asemenea o entitate publică însărcinată cu securitatea în anumite zone din Xinjiang.


Citește și : BoJo îi avertizează pe britanici: ‘Al treilea val’ de coronavirus ar putea ajunge și în UK!

Ele includ interdicţia de intrare pe teritoriul britanic şi îngheţarea bunurilor, a precizat ministrul britanic de externe Dominic Raab, avertizând Beijingul că comunitatea internaţională „nu va închide ochii” asupra „încălcărilor atât grave, cât şi sistematice”.

Sunt vizaţi patru responsabili din regiunea autonomă uigură Xinjiang.

„Abordarea noastră a constat în denunţarea acestor încălcări flagrante a drepturilor omului la scară industrială, împreună cu partenerii noştri internaţionali, şi în însoţirea vorbelor de fapte”, a declarat în faţa parlamentului Dominic Raab.

Este vorba despre cea mai importantă „detenţie în masă” care a vizat „un grup etnic sau religios după Al Doilea Război Mondial”, a adăugat Raab.

Citește și : Mai marii Lituaniei s-au vaccinat toți cu AstraZeneca

Regatul Unit a anunţat în ianuarie măsuri pentru interzicerea schimburilor de mărfuri legate de munca forţată a uigurilor.

Potrivit experţilor străini, peste un milion de uiguri sunt în detenţie în lagăre de reeducare politică. Beijingul dezminte aceste informaţii şi afirmă că este vorba despre centre de formare profesională menite să îndepărteze populaţia de această etnie de terorism şi separatism, după atentate atribuite uigurilor.