DISTRIBUIȚI
Twitter

Refugiul Pilatte, situat la o altitudine de 2.577 de metri în Alpii francezi, a fost închis ”definitiv” din motive de securitate, încălzirea globală destabilizând soclul stâncos pe care a fost construit, a indicat Federaţia franceză a cluburilor alpine şi montane, informează AFP, potrivit agerpres.  

Refugiu din masivul Ecrins, deschis în 1954, şi care a fost utilizat ca tabără de bază pentru numeroase expediţii de alpinism, a fost închis însă din vara lui 2021 din cauza topirii accelerate a gheţarului Pilatte, la originea unui ”fenomen paraglaciar” care a provocat apariţia unor importante fisuri la nivelul refugiului. Aceste fisuri au fost monitorizate anual de experţi începând cu anii 1990.


Citește și : Putin vrea să restaureze imperiul rus şi războiul ar putea să nu se încheie în 2022

Gheţarul, care juca rolul de contrafort al soclului din granit, a ”pierdut aproape 50 de metri din grosime de la începutul anilor 1990”, a explicat Federaţia într-un comunicat publicat pe pagina sa de internet.

Măsurile de monitorizare geologică desfăşurate în paralel în jurul construcţiei au indicat o ”accelerare nouă şi brutală” în primăvara lui 2021, ”antrenând o fragilizare a structurii refugiului”, a precizat federaţia.

Citește și : Armele au devenit cauza principală de deces în rândul tinerilor americani