DISTRIBUIȚI

Statele membre ale Uniunii Europene ar urma să ajungă la un acord care va permite milioanelor de refugiaţi ucraineni să îşi schimbe hrivnele în monede utilizate în UE la cursul de schimb al Băncii Naţionale a Ucrainei, pe parcursul următoarelor trei luni, arată un proiect de document european consultat de Reuters, potrivit agerpres.

Acest acord este destinat să vină în sprijinul milioanelor de refugiaţi ucraineni care au fugit din calea invaziei ruseşti, prin posibilitatea de a-şi schimba hrivnele în monedele ţărilor UE în care au plecat.


Citeşte şi: Renault ŞI-A SUSPENDAT activităţile de la uzina din Moscova – Black News

Proiectul de document consultat de Reuters ar urma să fie adoptat de guvernele UE şi se va aplica tuturor refugiaţilor plasaţi sub protecţia temporară a UE, un statut acordat ucrainenilor la începutul lunii martie.

Chiar dacă suma pe care fiecare persoană o va putea schimba ar urma să fie stabilită ţinând cont de circumstanţele naţionale, limita maximă ar trebui să fie la sau sub 10.000 de hrivne, însă în documentul consultat de Reuters cifra este în paranteze, ceea ce semnalează că este posibil să sufere modificări în varianta finală.

De asemenea, schimbarea hrivnelor în monedele naţionale ar urma să se facă fără comision iar cursul de schimb utilizat va fi cel oficial publicat de Banca Naţională a Ucrainei, se mai arată în document.

Joi, cursul de schimb oficial afişat de Banca Naţională a Ucrainei era de 32,138 de hrivne pentru un euro, ceea ce înseamnă că fiecare refugiat ar urma să primească 311 de euro pentru 10.000 de hrivne.

Această schemă ar urma să se deruleze pentru o perioadă de minimum trei luni, iar cifra pusă între paranteze sugerează că ar putea să fie modificată, precizează Reuters.

Citeşte şi: Armata rusă adoptă poziţii defensive – Black News

Fiecare ţară membră UE îşi va pune la punct propriul sistem pentru a se asigura că fiecare refugiat schimbă doar o singură dată suma maximă admisă.

Schema nu menţionează vreun rol pentru Banca Centrală Europeană (BCE). Aceasta înseamnă că autorităţile naţionale vor fi nevoite să încheie acordurile necesare cu Banca Naţională a Ucrainei, ceea ce înseamnă o modificare faţă de o schemă avută în vedere anterior şi potrivit căreia BCE urma să fie implicată într-o facilitatea financiară înfiinţată pentru conversie.