DISTRIBUIȚI
RT.com

Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut vineri ca refugiaţii care au fost trimişi de autorităţile australiene în Papua Noua Guinee şi Nauru să fie aduşi înapoi în Australia pentru a evita ‘noi tragedii’, relatează AFP, scrie Agerpres.

Pe contul său de Twitter, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a cerut ca ‘refugiaţii să fie evacuaţi din Papua Noua Guinee şi Nauru şi trimişi în Australia’ pentru a putea beneficia de sprijin şi îngrijire adecvate.


Citește și : Albania: Baza aeriană Kucova va deveni „prima amprentă a NATO în Balcanii de vest”

UNHCR ‘cere guvernului australian să ia măsuri imediate pentru a opri agravarea situaţiei medicale a refugiaţilor şi solicitanţilor de azil în centrele offshore din Papua Noua Guinee şi Nauru’, a declarat un purtător de cuvânt al agenţiei ONU, Catherine Stubberfield, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.

‘Australia trebuie să acţioneze pentru a preveni noi tragedii’ în aceste insule, în timp ce ‘sistemul nostru de monitorizare a arătat că nivelul de automutilare şi încercările de sinucidere au crescut dramatic, chiar în ultimele luni’, a mai spus ea.

Din 2013, guvernul de la Canberra, care neagă orice rele tratamente aplicate migranţilor, împinge înapoi pe mare toate navele clandestine, majoritatea provenite din Afganistan, Sri Lanka şi Orientul Mijlociu. Cei care reuşesc să ajungă pe teritoriul australian sunt trimişi în insule îndepărtate din Pacific.

Potrivit UNHCR, din 2013, circa 3.000 de refugiaţi şi solicitanţi de azil au fost ‘transferaţi forţat’ de către Australia în centre din Papua Noua Guinee şi Nauru. Aproximativ 1.250 dintre aceştia urmează să fie trimişi în Statele Unite, în baza unui acord bilateral între Washington şi Canberra.

Organizaţia Medici fără Frontiere a anunţat pe 7 octombrie că a primit ordin din partea guvernului din Nauru, un mic stat insular din Pacific, să nu mai ofere îngrijiri medicale refugiaţilor şi locuitorilor care suferă de probleme de sănătate mintală.

Citește și : Turcia: Pastorul Andrew Brunson va fi eliberat

UNHCR a cerut în mai multe rânduri Australiei să accepte propunerea făcută de Noua Zeelandă de a găzdui refugiaţii trimişi în Papua Noua Guinee şi Nauru.