DISTRIBUIȚI
Reuters

Liderul catalan destituit Carles Puigdemont a declarat într-un interviu publicat luni în cotidianul belgian Le Soir că rămâne posibilă o altă soluţie decât independenţa în regiunea sa, asigurând că ‘este în continuare pentru un acord’ cu Spania, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Sunt dispus şi am fost întotdeauna dispus să accept realitatea unei alte relaţii cu Spania’, a declarat el, adăugând că este gata să ia în considerare o altă soluţie decât independenţa.


‘Este în continuare posibil! Am pledat pentru independenţă întreaga mea viaţă, am lucrat timp de 30 de ani pentru a obţine o altă ancorare a Cataloniei în Spania’, a afirmat el.

Citeşte şi: Majoritatea spaniolilor vor alegeri naţionale anticipate

„Sunt în continuare pentru un acord”, a insistat liderul separatist catalan, acuzând Partidul Popular (PP, conservator) al şefului guvernului spaniol Mariano Rajoy de recrudescenţa sentimentelor separatiste.

Curtea Constituţională spaniolă a ordonat în 2010, la sesizarea PP, anularea parţială a statutului de autonomie care conferea Cataloniei competenţe extrem de largi, decizie ce a alimentat o creştere a separatismului în regiune.

La 27 octombrie, Catalonia s-a proclamat unilateral republică independentă. Drept răspuns, statul spaniol a preluat controlul regiunii, destituind guvernul şi dizolvând parlamentul, pentru a convoca alegeri regionale anticipate pe 21 decembrie, alegeri la care liderul separatist aflat în prezent în Belgia intenţionează să se prezinte chiar dacă este vizat de un mandat de arestare emis de justiţia spaniolă, în special pentru ‘rebeliune’.

Totuşi, el precizează în interviu că vrea să fie candidatul unei liste unitare, ceea ce pare greu de realizat în acest stadiu. Partidul său, conservatorul PDeCAT, se află în dificultate, potrivit sondajelor, fiind depăşit de Stânga Republicană din Catalonia (ERC), cu care se aliase pentru a guverna de la sfârşitul anului 2015, dar acum acesta vrea să se prezinte separat.

Citeşte şi: Consulatul american din Hong Kong a fost ÎNCHIS. Autorităţile au descoperit o pudră albă necunoscută

‘Voi candida numai dacă va exista o alianţă’, a declarat Puigdemont, adăugând că explorează posibilitatea de a se prezenta reprezentând o platformă electorală fără etichetă, dar susţinută de părţi.

Puigdemont a declarat la 31 octombrie că a ‘încetinit’ procesul de independenţă pentru a evita tulburări, într-o conferinţă de presă la Bruxelles. ‘Am fost obligaţi să ne adaptăm planul de lucru pentru a evita violenţa’ şi „dacă această atitudine are preţul să încetinească desfăşurarea Republicii, atunci trebuie considerat că este un preţ rezonabil de plătit în Europa secolului XXI”, a explicat el.