DISTRIBUIȚI
Operation World

Reformele din justiţie implementate sau propuse în Polonia de actualul guvern conservator şi criticate de instituţiile europene constituie un risc de ‘încălcare gravă’ a valorilor fundamentale ale UE şi a statului de drept, se arată într-o rezoluţie votată miercuri de Parlamentul European, în timp ce Comisia Europeană şi-a exprimat la rândul ei în aceeaşi zi ‘preocupările serioase’ cu privire la propunerile preşedintelui polonez Andrzej Duda legate de reforma instanţelor, relatează agerpres  .

‘Din luna iulie am trimis patru scrisori autorităţilor poloneze, invitându-le să ne întâlnim. Varşovia nu a răspuns, dar invitaţia este în continuare valabilă’, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.


‘Un dialog se face în doi. Este greu de organizat un dialog dacă cineva este surd’, a completat ironic liderul eurodeputaţilor socialişti, Gianni Pittella.

Citiți și : Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în legătură cu statul de drept în Malta

Europarlamentarii conservatori polonezi membri ai Partidului Lege şi Justiţie (PiS) au supus şi ei la vot, dar fără succes, o rezoluţie în care criticau ‘ingerinţa instituţiilor UE’ în politica Poloniei, subliniind că respectivele reforme sunt promovate de un guvern instalat prin alegeri democratice, şi cereau să fie respectată ‘suveranitatea’ acestei ţări, solicitare la care Timmermans a răspuns: ‘Nu poate fi invocată democraţia împotriva statului de drept (…) Nu puteţi spune: suntem o naţiune suverană, nu ne pasă de reguli’.

De când conservatorii formaţiunii Lege şi Justiţie au câştigat alegerile legislative din octombrie 2014, autorităţile de la Varşovia se află într-un conflict permanent cu Comisia Europeană, din cauza unor măsuri care în opinia oficialilor de la Bruxelles pot afecta în special libertatea presei şi separaţia puterilor în stat.

Primele controverse au fost provocate de reforma Tribunalului Constituţional, în urma căreia conservatorii i-au înlocuit pe judecătorii numiţi cu puţin timp înaintea alegerilor legislative de guvernul condus atunci de liberalii din partidul Platforma Civică (PO), în prezent principalul partid de opoziţie.

Au urmat reforme ce au vizat funcţionarea tribunalelor de drept comun şi a Consiliului Naţional al Magistraturii, măsuri de asemenea criticate de Comisia Europeană, care le consideră o încercare de subordonare a puterii judiciare în faţa celei executive, în timp ce guvernul de la Varşovia susţine că a luat aceste decizii pentru a pune capăt ‘castei corupte’ a judecătorilor.

Confruntat cu presiunea Bruxellesului şi cu proteste de stradă, preşedintele Andrzej Duda, provenit şi el din rândurile PiS, a blocat în luna iulie două dintre proiectele de reformă judiciară. El a propus ulterior o versiune proprie a acestor proiecte, iritându-l pe liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, cei doi având deja mai multe întâlniri pentru a încerca să ajungă la un acord.

Dar nici propunerile avansate de preşedintele Duda nu sunt acceptate de Comisia Europeană. ‘În acest stadiu preliminar al evaluării noastre, Comisia remarcă deja că unele chestiuni în aceste proiecte pot provoca îngrijorări serioase’, a declarat miercuri Timmermans în faţa plenului Parlamentului European, el cerând Poloniei să-şi adapteze reformele în conformitate cu standardele UE în materie de independenţă a justiţiei.

Executivul comunitar a lansat anul trecut în luna iunie o procedură de infringement pe tema respectării statului de drept în Polonia, urmată anul acesta, tot în iunie, de o alta privind neaplicarea cotelor obligatorii de refugiaţi.

În luna decembrie a anului trecut, Comisia Europeană a dat guvernului de la Varşovia un termen de două luni pentru a răspunde preocupărilor legate de reforma Tribunalului Constituţional. Executivul polonez a răspuns în ultima zi a acestui termen şi a respins toate acuzaţiile.

Totuşi, Comisia Europeană încă nu a pus în practică ameninţarea cu privire la adoptarea de sancţiuni. Aceste sancţiuni se referă în principal la suspendarea dreptului de vot al Poloniei, dar pentru aceasta este nevoie de acordul unanim al tuturor statelor membre.